Meteo Limburg: Volgende week kans op hittegolf, ernstige droogte houdt aan

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De kans is groot dat het zomerse weer ook volgende week aanhoudt. Volgens Meteo Limburg zijn vanaf dinsdag enkele dagen met tropische maxima van 30 graden en meer te verwachten.
De komende dagen wordt de zaterdag met ongeveer 25 graden de minst warme dag. Komt de temperatuur op deze dag net niet boven de 25 graden, dan is er op z’n vroegst mogelijk volgende week donderdag sprake van een hittegolf. Is het ook zaterdag zomers warm met (ruim) 25 graden, dan kan er woensdag al sprake zijn van een hittegolf omdat het morgen ook tropisch warm wordt met ruim 30 graden.

Mogelijk tweede hittegolf

Er is officieel sprake van een hittegolf als op de KNMI-weerstations in het vrije veld minimaal vijf dagen op rij zomers warm zijn met 25 graden en meer, waarvan minimaal drie dagen (niet noodzakelijk op een rij) tropisch warm zijn met 30 graden en meer.
Mocht het volgende week tot een hittegolf komen, dan is dit de tweede van deze zomer. Van 28 juni tot en met 7 juli was er een tiendaagse hittegolf in Limburg.

Serieuze droogte sinds april

De kans op regen van betekenis is tot en met volgende week tijdens het zonnige en zeer warme zomerweer erg klein. Hierdoor houdt de droogte aan.
Sinds april is er in Limburg sprake van een lange serieuze droogteperiode.
Zo is er in de regio Beesel-Kessel van april tot en met juli totaal net geen 160 mm regen gevallen, terwijl 250 mm normaal is over deze vier maanden.

Neerslagtekort ruim 200 mm

Als grasland continu optimaal van water was voorzien, dan had er vanaf 1 april 375 mm kunnen verdampen. Het zogenaamde doorlopend potentieel neerslagtekort was eind juli op veel plaatsen in Limburg opgelopen tot ruim 200 mm. Dit neerslagtekort over het eerste deel van het groeiseizoen wordt slechts in 5 procent van de jaren overschreden.

Alleen droger in 1959, 1964 en 1976

In de regio Beesel-Kessel was over de afgelopen 60 jaar de periode april tot en met juli in slechts drie jaren droger dit jaar. Het droogst was deze periode in 1959 toen daar van april tot en met juli slechts iets meer dan 80 mm regen viel, gevolgd door 1976 en 1964 met ruim 140 mm. Dit waren beruchte droge jaren, waarin het neerslagtekort rond deze tijd nog groter was dan dit jaar.
Meer over het Limburgse weer op www.L1.nl/weer