Meteo Limburg: Op één na zonnigste en warmste september

Meteo Limburg: Op één na zonnigste en warmste september

September 2016 wordt een zeer zonnige en warme maand. Op het KNMI-weerstation van de Zuid-Limburgse luchthaven bij Beek komt de zonneschijnduur uit op ruim 220 uur, en dat zijn ongeveer tachtig zonuren meer dan normaal.

Volgens Thijs Zeelen van Meteo Limburg was het in de regio Beek-Maastricht de zonnigste september in bijna zestig jaar. Over de afgelopen ruim honderd jaar was alleen september 1959 zonniger met toen 265 uren zonneschijn. Voor het laatst was september 2003 bijna net zo zonnig als dit jaar met toen in Beek 219 zonuren.

Ook in Noord- en Midden-Limburg bedroeg de zonneschijnduur deze maand ruim 220 uur en daarmee is september in de hele provincie zonniger geworden dan de afgelopen zomermaanden juni (Beek 126 zonuren) en juli (circa 200 zonuren).

Bijna recordwarme september
September is een bijzondere warme maand geworden. Op het KNMI-weerstation van Maastricht Aachen Airport komt de gemiddelde maandtemperatuur (berekend over dag en nacht) uit op 18,1 graden: 3,4 graden warmer dan normaal. Sinds 1946 was daar alleen september 2006 iets warmer dan dit jaar, terwijl september 1999 vergelijkbaar warm was dan dit jaar. In Noord- en Midden-Limburg was de septembermaand van dit jaar ook warmer dan september 1999, en ook daar blijft de septembermaand van tien jaar geleden recordwarm.

Van 10 tot en met 15 september 2016 was er een zeldzame late hittegolf in Limburg. Dat was voor het laatst in delen van Limburg in september in 1999 (8 t/m 13 september). De recordwarme september van 2006 kende géén hittegolf. De hittegolf van Maastricht van 11 tot en met 20 september 1947 blijft recordlaat.

Veel tropische dagen
Het KNMI-weerstation Arcen kende deze maand van 12 tot en met 15 september maar liefst 4 tropische dagen met 30 graden en meer, terwijl september er normaal geen één telt. Dit is voor dit weerstation met metingen sinds 1990 een record. Het aantal zomerse dagen met maxima van meer dan 25 graden bedroeg deze maand in Limburg 10 (normaal 3). Dit is vergelijkbaar met september 1999.

Droog
September wordt ook een droge maand met op de meeste plaatsen in Limburg regentotalen tussen 20 en 30 mm (normaal ruim 60 mm). Op sommige plaatsen viel nog minder regen. De meeste regen hiervan viel uit onweersbuien op donderdagavond 15 september, waarmee de hitte werd verdreven en een einde kwam aan de hittegolf. Door deze hittegolf was de eerste septemberhelft wel recordwarm in Limburg. Bijna alle septemberdagen verliepen warm en droog.

Meer over het weer in Limburg op www.L1.nl/weer

Logo 1Limburg

Verlaging maximumsnelheid niet met open armen ontvangen

Verlaging maximumsnelheid niet met open armen ontvangen

Het plan van het kabinet om de maximale snelheid op snelwegen overdag te verlagen naar 100 kilometer per uur kan nog op weinig sympathie rekenen. Uit onze poll blijkt dat ruim 83 procent wil dat het 120 of 130 kilometer per uur blijft.

Programma's