Meteo Limburg: Op één na warmste november

Meteo Limburg: Op één na warmste november

November 2015 was op het KNMI-weerstation van de Zuid-Limburgse luchthaven bij Beek, waar sinds 1946 temperatuurmetingen worden verricht, zeer zacht. Alleen november 1994 was iets zachter, aldus Meteo Limburg.

November 2015 was vergelijkbaar zacht met november 2009. De slachtmaand was, berekend over dag en nacht, ruim drie graden warmer dan normaal.

Eerste 20 novemberdagen recordzacht
De eerste twee decades van november waren in Limburg op overtuigende wijze recordzacht.
Op het plateau van de Zuid-Limburgse luchthaven zijn door het KNMI negen datumrecords opgetekend: drie recordhoge maxima (op 3 november 20,9 graden, 9 en 17 november) en zes recordhoge minimumtemperaturen over het etmaal 0 tot 24 uur (6, 7, 9, 10, 17 en 18 november).
De nachten waren vaak erg zacht met temperaturen die ’s nachts vaak in de zomer voorkomen. In de nacht van 6 op 7 november was het in Limburg zelfs niet kouder dan 16 graden. Dat was voor november géén record. Zo was het op het plateau van de Zuid-Limburgse luchthaven in de nacht van 25 november 2006 niet kouder dan 16 à 17 graden.

Koude periode
Met maxima van slechts 3 tot 5 graden was het van 21 tot en met 24 november duidelijk kouder dan normaal. Op 24 november was er natte sneeuw. Op de meeste plaatsen in Limburg vroor het op anderhalve meter hoogte voor het eerst dit najaar. Door deze korte koude periode is november net niet recordzacht geworden.

Vrij zonnig
November was vrij zonnig. De zonneschijnduur bedroeg in Limburg ruim 80 uur (normaal 65). Voor de Zuid-Limburgse luchthaven betekent dit dat er over de afgelopen zeventig jaar slechts negen novembermaanden zonniger waren. Vorig jaar kende november 100 zonuren en november 2011 blijft met bijna 130 zonuren recordzonnig.

Op de valreep nat
De maand was tijdens de eerste twintig recordzachte novemberdagen vrij droog. Daarna is er vrij veel regen gevallen, waardoor vooral in delen van Zuid-Limburg deze maand meer dan 100 mm regen is gevallen (normaal 70-80 mm).

Jaar niet recordwarm
Dit jaar wordt wereldwijd waarschijnlijk het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Dit betekent echter niet dat dit overal op aarde het geval is. De periode januari t/m november was op de Zuid-Limburgse luchthaven na de Tweede Wereldoorlog in ongeveer twintig jaren warmer dan dit jaar. Zelfs als december recordzacht wordt, zal 2015 niet recordwarm worden. Dat blijft het jaar 2014, vorig jaar dus.

Zacht begin meteorologische winter
De meteorologische herfst van september tot en met november was maar iets warmer dan normaal. De eerste dagen van de meteorologische winter (december tot en met januari) verlopen tot en met begin volgende week zeer zacht:

Meer weten over het weer in Limburg?
Kijk dan op www.L1.nl/weer.

Logo 1Limburg

Programma's