Meteo Limburg: Meeste regen was voor Swolgen en omgeving

Meteo Limburg: Meeste regen was voor Swolgen en omgeving

In delen van de gemeente Horst aan de Maas is in het afgelopen weekeinde extreem veel regen gevallen. De meeste regen werd volgens Thijs Zeelen van Meteo Limburg in Swolgen gemeten: sinds zaterdagmiddag maar liefst ruim 110 mm regen.

Dit zijn elf emmers regenwater van tien liter op één vierkante meter. In Blitterswijck viel in het weekeinde totaal 97 mm en in Lottum 93 mm.

Deze enorme regenhoeveelheden over twee etmalen komen statistisch bekeken slechts eens in ruim 100 jaar voor.

Normaal valt in Noord-Limburg over de hele maand augustus 70 mm regen. In Swolgen is het maandtotaal nu opgelopen tot 133 mm, en dat is waarschijnlijk tot dusver deze maand de meeste regen van Limburg en mogelijk ook van Nederland. Echter, in het oosten en noordoosten van ons land gaat nog veel regen vallen. Door regenval eerder deze maand is augustus ook in delen van Zuid-Limburg erg nat, met in Buchten nu een maandtotaal van 127 mm.

Augustus vorig jaar was echter nog veel natter. Toen viel in Nuth totaal 215 mm. Omdat ook in juli 2014 op veel plaatsen in Limburg ruim 200 mm regen viel, was die zomer op veel plaatsen record-nat.

De komende dagen wordt het droog. Het wordt geleidelijk zonnig en warmer. Meteo Limburg verwacht vanaf donderdag zomerse temperaturen van meer dan 25 graden.

Foto: Jos Derks

Meer weer op www.L1.nl/weer

Logo 1Limburg

Programma's