Meteo Limburg: Eerste 20 novemberdagen recordzacht

Meteo Limburg: Eerste 20 novemberdagen recordzacht

De eerste twee decades van november hebben op overtuigende wijze een nieuw warmterecord in Limburg opgeleverd. Dat meldt Meteo Limburg.

Nog nooit was het op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek, waar sinds 1946 temperatuurmetingen worden verricht, van 1 tot en met 20 november zo zacht als dit jaar. Het gemiddelde over dag en nacht is over deze twintig novemberdagen uitgekomen op maar liefst 12,3 graden. Dit vijf graden warmer dan normaal en een normaal gemiddelde voor begin oktober.

Tot dit jaar waren de eerste twintig novemberdagen van 1994 recordzacht, maar dat record is verpulverd want de eerste twee novemberdecades van dit jaar waren anderhalve graad warmer.

Maastricht
In de vorige eeuw is tot en met de Tweede Wereldoorlog door het KNMI in de stad Maastricht gemeten. Ook uit deze meetreeks blijkt dat de eerste twintig novemberdagen in alle jaren beduidend kouder waren dan dit jaar. Dit zal ook op het plateau van de Zuid-Limburgse luchthaven het geval zijn geweest. De conclusie is gerechtvaardigd dat de eerste twee decades van november 2015 veruit de warmste waren in ruim 100 jaar.

Datumrecords
Op het plateau van de Zuid-Limburgse luchthaven zijn door het KNMI enkele datumrecords gemeten. Recordhoge maxima: op 3 november 20,9 graden, op 9 november 17,3 graden en op 17 november 15,6 graden.
Ook de minimumtemperaturen over het etmaal 0 tot 24 uur, waren op enkele data recordhoog: 6, 7, 9, 10, 17 en 18 november. Op deze zes data was het over het hele etmaal niet kouder dan 11 tot 14 graden.

Zomerse novembernachten
De nachten waren vaak erg zacht met temperaturen die ’s nachts vaak in de zomer voorkomen. In de nacht van 6 op 7 november was in Limburg zelfs niet kouder dan 16 graden. Dat was voor november géén record. Zo was het op het plateau van de Zuid-Limburgse luchthaven in de nacht van 25 november 2006 niet kouder dan 16 à 17 graden.

Tijdelijk kouder
In het weekeinde en begin volgende week is het tijdelijk iets kouder dan normaal. Normaal is het ’s middags nu ruim 8 graden en ’s nachts 2 à 3 graden. Er vallen tijdelijk enkele winterse buien, maar door de relatief hoge grondtemperatuur wordt het niet wit. Vooral maandag is er in de nacht en vroege ochtend lichte vorst. De kou is van korte duur, want in de loop van de volgende week lopen de temperaturen volgens Meteo Limburg weer flink op tot ruim 10 graden.

Foto: Jessie van Neer

Meer weer op www.L1.nl/weer.

Logo 1Limburg

Programma's