Meerderheid raad Maastricht: buitenlanders weer in coffeeshops

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Maastricht wil dat buitenlanders weer wiet kunnen kopen in de coffeeshops, zodra die vanuit het centrum zijn verplaatst naar de grenzen van de stad.
Dat blijkt uit een motie die een meerderheid in de gemeenteraad van Maastricht dinsdagavond indient tijdens de raadsvergadering.
PvdA, GroenLinks, D66, SP, PVM en Stadsbelangen Maastricht willen dat de gemeente tegen die tijd niet gaat controleren op buitenlanders in de coffeeshops. Het toegangsverbod voor buitenlanders, zorgt volgens de zes partijen voor veel drugsoverlast in wijken.

Coffeeshops blij

Voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht toonde zich blij met het voorstel. Hij zei te hopen dat burgemeester Onno Hoes zijn beleid zal veranderen en buitenlanders in de coffeeshops zal toelaten.
Binnenkort doet de Raad van State uitspraak over de verplaatsing van de coffeeshops naar de randen van de stad. Als die positief uitvalt, kan met de bouw worden begonnen. Rond de zomer kunnen de klanten dan terecht in de nieuwe shops, verwacht Josemans.

Experiment legale hennep

De zes partijen in de Maastrichtse gemeenteraad willen ook een experiment met legale hennepteelt., zo staat in de motie. Door gereguleerde wietteelt hoeven coffeeshops hun handelsvoorraad niet meer in te kopen bij criminelen. De illegale wietteelt zorgt niet alleen voor veel criminaliteit, ook zijn de kwekerijen vaak brandgevaarlijk.
De partijen willen dat onderzocht wordt hoe de gemeente dit kan gaan doen. In Heerlen werd onlangs ook een motie aangenomen voor een experiment met gemeentewiet.