Maastrichtse prof wil lucht Indiase sloppenwijken verbeteren

Maastrichtse prof wil lucht Indiase sloppenwijken verbeteren

De Maastrichtse hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck spreekt op 31 maart op de TEDxBinnenhof in de Ridderzaal in Den Haag.

Hij presenteert daar een plan om met betaalbare schoorstenen longziekten te voorkomen in Indiase sloppenwijken.

TEDTalk
Professor Van Schayck is een van de tien sprekers die een zogenoemde Ted Talk mogen houden voor Kamerleden, ministers en bestuurders van grote internationale ondernemingen. De tien sprekers zijn geselecteerd in 5 landelijke voorrondes. Ze mogen elk een presentatie van 7 minuten houden. Van Schayck spant zich ook in de regio Maastricht in voor schonere lucht langs de A2-stadstraverse.

Goedkope schoorstenen
Het project dat hij op de TEDxBinnenhof onder de aandacht brengt, heet 'Kinderen in sloppenwijken, laat ze niet stikken'. Het doel van dat project is om miljoenen onderkomens in die sloppenwijken te voorzien van eenvoudige ovens en schoorstenen. Dat zou  de luchtkwaliteit in de armoedige wijken sterk moeten verbeteren.

Zuyd
Samen met technici van Zuyd Hogeschool wil Van Schayck eenvoudige schoorsteentjes van 2 euro per stuk ontwerpen.

Logo 1Limburg

Programma's

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

LEF!

LEF! biedt iedere zondag podium aan jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied. Met altijd oog voor details. De nieuwe serie begint in september 2017.

VastelaovendGaste

Het gezelligste vastelaovescafé van Limburg is weer open! Met presentatoren Frans Pollux en Jolien Linssen, elke werkdag om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-14:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Op donderdag komen er gasten langs. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.