Maastrichtse medaille eerbetoon aan hulpdiensten

Maastrichtse medaille eerbetoon aan hulpdiensten

De Maastrichtse Stadsvastelaovesvereniging De Tempeleers vragen met een medaille en tijdens het uitroepen van de Prins 3 februari aandacht voor het werk van de hulpdiensten.

Op de Tempeleersmedaille zijn twee 'Govies' (politieagenten) te zien en de Tempeleers zullen 3 februari verkleed gaan als dienders en boeven.

De nieuwe Prins zal als hoofdcommissaris in optocht door de stad trekken. Volgens traditie heeft de prins tijdens de inhaalstoet een groot masker op en is hij onherkenbaar. pas op de Markt op een podium gaat het masker af en is bekend wie de nieuwe Prins van Maastricht zal zijn.

De Tempeleers willen met het thema 'hulpdiensten' een eerbetoon brengen aan agenten, handhavers, brandweerlieden en ambulancepersoneel die het tijdens carnaval extra druk hebben.

Lees hier het persbericht:

Hulpdiensten geëerd met thema Prins Oetrope

Politie, handhavers, ambulancemedewerkers en brandweer. Ofwel: de hulpdiensten. Zij staan centraal bij het Prins Oetrope op zondag 3 februari. De ‘hölpdeenste’ vormen dit jaar het thema van de optocht die de Groeten Oonbekinde begeleidt naar het ‘benkelek momint’ op de Markt. De Tempeleers gaan daarom verkleed als ‘deenders’ en boeven, de Groeten Oonbekinde zelf staat als hoofdcommissaris van politie op de wagen.

Geheel volgens de traditie is ook de Tempeleersmedaille gekoppeld aan het thema. De Tempeleers Orde kent dit jaar de naam ‘de Govies’. De medaille bouwt daarmee de verbintenis van de vastelaovend met de govies voort. Zo zijn agenten meer dan eens onderwerp van liedjes, bijvoorbeeld ‘Meer daor ligk ‘ne Govie in ’t water’, en ‘Menier d’n Deender’. Ook gaan jaarlijks twee grote Govies mee in de Boonte Störrem. Uiteraard zorgen de echte ‘govies’ samen met de andere hulpdiensten elk jaar voor een veilige en ‘propele’ vastelaovend.

De Prinsemedaille, niet gekoppeld aan het thema, is dit jaar getiteld ‘de reiperok’. Ook bekend van een vastelaovendsliedje: ‘Meer komp oet dee zedeleer’ (hool dee reiperok mer oet de kas). Het dialectwoord voor hoepelrok siert de medaille die door de Stadsprins van Groet Mestreech wordt uitgereikt. Naast de twee ordes, worden kinderen vereerd met de kindermedaaje of ’t Kinderknuipke.

L11 Alaaf

Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl en op L11 Alaaf Facebook:

Logo 1Limburg