Maastrichtse carnavalisten goed vertegenwoordigd in komedie 'Lomele Lies'

Maastrichtse carnavalisten goed vertegenwoordigd in komedie 'Lomele Lies'

Aan de voorstelling Lomele Lies van 't Mestreechs Volleks Tejater werken diverse bekende carnavalisten uit Maastricht mee. De komedie gaat vrijdag 18 oktober in première in Het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Onder meer Eric Jaspers, bekend als schlagerzanger Dieter Koblenz en Marie-Ange Castermans van het Duo X-Elle hebben een hoofdrol. Dat geldt ook voor kritisch jurylid en liedjesmaker John Thoma. Lomele Lies is een Maastrichtse versie van het sprookje Assepoester onder regie van Peter Noten. Liedjesmaker Phil Dumoulin zorgt voor de tekst en liedjes. Lees hier alles over Lomele Lies.


Persbericht, september 2018

Lomele Lies wordt spektakel voor jong en oud

VOLLEKS TEJATER GAAT MAASTRICHT BETOVEREN

MAASTRICHT – Een doldwaas theaterspektakel in sprookjesstijl. Een onbezorgde theateravond in dialect waar je met het hele gezin naar toe kunt gaan. Tegelijkertijd een voorstelling waar jong en oud aan meewerkt. Deze omschrijvingen zijn allemaal van toepassing op de nieuwe productie van ’t Mestreechs Volleks Tejater. Het lachstuk draagt de kostelijke titel Lomele Lies en is vanaf 19 oktober twaalf keer te zien in Theater aan het Vrijthof.

Lomele Lies speelt zich af in het sprookjesrijk Flambesië, dat verdacht veel lijkt op Maastricht. Lomele Lies is een arm meisje dat dag in, dag uit getreiterd en gepest door een serpent van een stiefmoeder en twee draken van stiefzusters. Ondertussen moet kroonprins Désidorus dringend aan een echtgenote worden geholpen.. Dat is echter niet zo eenvoudig: koning Flambanus “zuut ze vlege” en koningin Framboise heeft “’n sjrouf los”.
Is dit een aflevering van Het familiediner of van All you need is love? Nee, dit is Lomele Lies, het nieuwe “lachstök” van Mestreechs Volleks Tejater. Theatermaker en journalist Huub Noten zaliger leverde de idee om een eigen versie van Assepoester te maken. Samen met zijn zoon, regisseur en producent Peter Noten, en de vaste liedtekstschrijver Phil Dumoulin heeft hij het beroemde sprookje omgetoverd tot een doldwaze komedie in “oonvervals Mestreechs”. Met kolderieke situaties en knettergekke figuren, grote showscènes, imposante decors en kleurrijke kostuums wordt Lomele Lies een theaterspektakel in sprookjesstijl voor jong en oud.

Traditie van het “kemediespeule” doorgeven
Met Lomele Lies wil ’t Mestreechs Volleks Tejater niet alleen de volwassen Maastrichtse bevolking plezieren, maar juist ook de jonge generatie kennis laten maken met een theatervoorstelling in de eigen, lokale taal. “Lomele Lies wordt een productie waar je met het hele gezin naar toe kunt gaan en waar iedereen plezier aan zal beleven”, zegt regisseur en producent Peter Noten, “een avond lekker lachen en ook betoverd worden door een stuk theatermagie. Dat is een heerlijke, laagdrempelige kennismaking met theater in je eigen taal.” Hoewel het aanbod aan dialecttheater op dit moment veelkleurig is – van “Vastelaovends Cabberèt” en kluchten tot muzikale komedies en eigentijds muziektheater – ontbreekt het aan voorstellingen voor de toekomstige generatie theaterbezoekers. Noten: “Als Mestreechs Volleks Tejater zijn wij van en voor “’t vollek vaan Mestreech” en willen een zo breed mogelijk publiek bereiken; oud maar zeker ook jong.” Daarnaast krijgt jong theatertalent uit stad en streek in Lomele Lies de kans om zich te presenteren. “Het is van groot belang dat we de traditie van het “kemediespeule” (toneelspelen) in de eigen, lokale taal doorgeven aan de volgende generatie,” benadrukt Noten, “we hebben dat tot nog toe vooral gedaan met nieuwe volwassen talenten, maar nu gaan we een stap verder. In de voorstelling zitten naast bekende Maastrichtse “kemediante” en een grote volwassen spelersploeg ook een kinderensemble. 26 jeugdige talenten waar je “u” tegen zegt.” De titelrol zal worden vertolkt door Dominique Pellaers, een nieuwe ontdekking. Haar tegenspeler is ook een nieuw gezicht bij ’t Mestreechs Volleks Tejater: Fernand Clermont, die als kroonprins Désidorus te zien is. De bekende “kemediespeulers” Eric Jaspers (alias Dieter Koblenz), Armand van Bogaert en Armand Huntjens zullengestalte geven aan de boze stiefmoeder en de twee gemene stiefzusters. Marie-Ange Castermans speelt in dit “betouverend lachstök” de rol van koningin Framboise. Bijzonder is dat musicus en radiopresentator John Thoma als koning Flambanus gecast is. Verder hebben Egied Cratsborn, Annemarie Kaanen, Tjeerd Vang en Renzo Haupts een belangrijk aandeel in Lomele Lies. Ze worden bijgestaan door een groot ensemble en een 20-man sterk live orkest. Regisseur Peter Noten zorgt voor een enscenering vol grappen en grollen.

Kaartverkoop

Op vrijdag 19 oktober gaat Lomele Lies feestelijk in première in Theater aan het Vrijthof.

Daarna zijn er voorstellingen van zaterdag 20 t/m maandag 22 oktober. Een tweede reeks uitvoeringen volgt van vrijdag 23 t/m vrijdag 30 november. Aanvang is telkens om 19.30 uur. Op zondag 25 november is een matinee die om 14.00 uur begint. Kaarten kosten€ 27,50 en zijn vanaf zaterdag 12 mei verkrijgbaar bij de UITbalie van het Theater aan het Vrijthof of via www.theateraanvrijthof.nl

L11 Alaaf

Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl en op L11 Alaaf Facebook:

Logo 1Limburg