Maastricht dreigt miljoenenstrop door Vinkenslag

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Maastricht dreigt een Europese subsidie van 4 miljoen euro, bedoeld voor de herinrichting van woonwagenkamp Vinkenslag, te moeten terugbetalen.
Dat meldt Nieuwsuur vrijdagavond, na eerdere onthullingen dat de gemeente Maastricht veel te veel zou hebben betaald voor de verplaatsing van drie woonwagens van een familie op Vinkenslag. De wagens kwamen zo'n 200 meter verderop te staan. Volgens Nieuwsuur zou zo'n verplaatsing 95.000 euro kosten, terwijl Maastricht er 1 miljoen euro voor uittrok.
Brussel wil nu weten waar dat geld aan is besteed. De commissie die toezicht houdt op Europese subsidies in Zuid-Nederland wilde eerder Vinkenslag al uit de subsidieregeling halen, maar accountants uit Brussel vroegen zich af of dat de juiste aanpak was. Als er geen duidelijkheid komt over wat gebeurd is met het geld, moet Maastricht het subsidiebedrag van vier miljoen euro inleveren.

Hoe zit het?

Voor de verhuizing van drie woonwagens gaf de gemeente de familie 1 miljoen euro. De familie verhuisde alle drie de wagens voor amper een ton, volgens Nieuwsuur. Maastricht gaf al aan dat die berekening veel te laag zou zijn. De verplaatsing van de grootste woonwagen zou al zo'n drie ton hebben gekost, zegt de gemeente. Desondanks wil de gemeente geld terugvorderen van de familie.
De sanering van voormalig woonwagenkamp Vinkenslag heeft de gemeente tot nu toe zo'n 45 miljoen gekost. Daarmee werd het budget al ruim overschreden.