Maasbrug Roermond krijgt naam van cartoonist

Maasbrug Roermond krijgt naam van cartoonist

De Maasbrug in Roermond wordt definitief omgedoopt in Louis Raemaekersbrug. Behalve de Maasbrug wordt ook het plein voor de ECI Cultuurfabriek naar de Roermondse politiek tekenaar vernoemd.

De stichting Louis Raemaekers (1869-1956) ijverde al langer voor de naamswijziging en is verheugd dat het stadsbestuur die wens nu honoreert.


Wereldberoemd, maar niet geliefd in Nederland
Raemaekers is in Limburg amper bekend, maar is wereldberoemd, met name vanwege zijn prenten ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. "Hij was internationaal een zeer gewaardeerd persoon omdat hij - als inwoner van een neutraal land - opkwam voor het bezette België", vertelt Ariane de Ranitz, die een biografie over Raemaekers schreef op L1 Radio.

"Hij kwam zodoende in contact met de Engelse propagandadiensten. Die zetten hem in om de mensen te overtuigen van de noodzaak van ingrijpen." Toen Amerika de oorlog verklaarde aan Duitsland, werd Raemaekers als een held ontvangen op het Witte Huis en reisde hij een half jaar door Amerika om de gewapende strijd tegen de Duitsers te propaganderen. Zijn houding werd echter niet gewaardeerd in eigen land. Men vond dat Nederland neutraal moest blijven en er werd gevreesd dat de provocerende prenten van Raemaekers ervoor zouden zorgen dat de Duitsers ook hier binnenvielen.

Stichting
De stichting Louis Raemakers zet zich in om het werk van Raemaekers onder de aandacht te houden. Zij geeft lezingen en houdt exposities. Vorig jaar kwam de biografie van Raemaekers uit. De stichting is verheugd dat de cartoonist nu wordt geëerd met een brug en een plein. "Het is zeker een vorm van eerherstel", zegt Ariane de Ranitz.

Zij sprak in 2014 ook in De Stemming over Raemaekers:


Naamgeving
Wanneer de naam op de zijkant van de brug komt te staan is nog onbekend. Ook langs de rijbaan komen borden met de nieuwe naam te staan. Bij het Louis Raemaekersplein komt mogelijk nog een plaquette.

Logo 1Limburg

Programma's

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.