Ondernemend Limburg-debat op L1 TV

Ondernemend Limburg-debat op L1 TV

Eerste debat over wegen, klimaat en arbeidsmigranten

Hoe blijft de Limburgse economie draaien en wat moet het provinciebestuur doen om dat te ondersteunen? Die vragen staan centraal in het eerste verkiezingsdebat op L1 TV maandagavond 11 maart (20:30 uur, met herhalingen om 23:30 uur en dinsdag 12 maart om 20:30 uur).

Het debat is georganiseerd door L1 samen met Ondernemend Limburg (ondernemersorganisaties LWV, MKB Limburg en LLTB). Presentator is Sander Kleikers. Het debat vindt plaats aan de hand van drie stellingen.

Alleen met meer arbeidsmigranten en huisvesting blijft de Limburgse economie draaien

Voorzitter Léon Faassen van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) verdedigt deze stelling. Volgens hem is het absoluut noodzakelijk om arbeidsmigranten, bijvoorbeeld uit Polen en Bulgarije, naar Limburg te halen om de economie op peil te houden.

De duizenden toekomstige banen in Limburg, bijvoorbeeld in de logistiek en de agrarische wereld, zijn simpelweg niet in te vullen zónder de komst van migranten. Want de Limburgse arbeidsbevolking vergrijst (steeds meer ouderen die met pensioen gaan) en ontgroent tegelijkertijd (jongeren trekken weg uit de provincie).

De provincie moet meer geld vrijmaken om de verbreding van de snelwegen te versnellen

Directeur Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) pleit voor een actievere rol van de provincie bij de verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven en de A67 tussen Venlo en Eindhoven.

Tot nu toe hebben deze plannen geen grote prioriteit in ‘Den Haag’. En dat is de LWV een doorn in het oog, omdat dichtslibbende wegen nadelig zijn voor de economie. De provincie zou, aldus de LWV, meer moeten doen de komende jaren om de verbreding van deze snelwegen eerder uit te voeren.

Het klimaatakkoord van het kabinet deugt niet

Monique Princen, voorzitter van MKB Limburg, verwerpt de klimaatplannen van het kabinet. Hoewel de doorrekeningen nog gemaakt moeten worden is MKB-Limburg al ronduit negatief over deze plannen. Die leveren veel onzekerheden op voor de ondernemers. En wie gaat de maatregelen allemaal betalen? De ondernemers vrezen bij voorbaat dat de rekening te veel bij hen komt te liggen.

Meer bij L1 en 1Limburg rond de verkiezingen

Logo 1Limburg

Programma's