Maandag 5 september: Maasplassen en Maasmeanders

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
We vertrekken vandaag met de L1 luchtballon in de buurt van Haelen in Midden-Limburg.
Vanuit de lucht is de Tuspeel mooi te zien; een goed ontwikkeld hoogveengebied, omringd door loof- en naaldbos. Het natuurgebied wordt begraasd door paarden. Ze zorgen voor het kort houden van de heischrale graslanden. Het ondiep open water is ontstaan toen verdroogd veen is afgegraven. Dat was een nieuw begin voor veenontwikkeling. Karakteristieke soorten treft men er aan, waaronder eenarig wollegras.
De Tuspeel is op wandelpaden vrij toegankelijk. Voor voetgangers tenminste. De kern is vanwege de natte terreinomstandigheden en de karakteristieke vegetatie niet toegankelijk. Naast de Tuspeel ligt de Lange Vlieter. De Lange Vlieter is ontstaan uit jarenlange baggerwerkzaamheden die hun aanvang hadden in de jaren 50. In 1999 werd er definitief gestopt met het uitbaggeren van de grindgaten en werd"De Lange Vlieter" afgezonderd van de andere grindgaten. Zo ontstond het waterspaarbekken van WML, zoals wij het nu kennen. Vanuit de lucht is goed te zien dat er rondom Roermond door grindwinning veel water is. Er is vooral in de diepte gebaggerd en zo ontstonden Maasplassen met diepten tot wel 30 meter!We varen verder en komen boven de Isabelle Greend. We gaan even beneden kijken. De Isabelle Greend en de Ooldergreend vormen de oevers en gronden rond de Oolderplas, die ook door grindwinning is ontstaan.
Het schiereiland Isabelle Greend moet de aanslag op het landschap in Midden- Limburg enigszins compenseren. Voormalige landbouwpercelen ontwikkelen zich in Isabelle Greend tot uitgestrekte, ruige en bloemrijke graslanden. Bij de Maasplassen gaan recreatie en natuur op veel plaatsen prima samen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Gerelingsplas, die grenst aan de Isabelle Greend. ’s Zomers wordt deze plas drukbezocht door waterrecreanten. ’s Winters is het een dorado voor watervogels. We varen verder met de luchtballon over de Spoorplas. In deze plas werd grind gewonnen als versteviging onder spoorbielzen, vandaar de naam. Vanuit de lucht is de oude Maasarm, de lus van Linne, goed te zien. De Lus van Linne zal de komende jaren ingericht worden als natuurgebied. Het gebied moet uitgroeien tot een van de kerngebieden in de ecologische hoofdstructuur van Midden-Limburg. De avond valt en het wordt nu tijd om een geschikte landingsplaats te zoeken voor de luchtballon.
We zien in deze aflevering o.a nijlganzen, boomvalk, phegeavlinder, knobbelzwaan, meerkoet, kleine vos, blauwe reiger en bever.