LVK-artiesten deden eindelijk eens hun mond open!

LVK-artiesten deden eindelijk eens hun mond open!

LVK-artiesten hebben de afgelopen weken hun mond open gedaan omdat ze het jammer vonden dat de LVK-finale van 2021 slechts een radio-uitzending dreigde te worden.

Gisteren liet de Stichting LVK weten samen met L1 een oplossing te hebben gevonden waardoor de finale niet alleen op de radio maar ook, net als de afgelopen 18 jaar, op televisie komt.

Door Tom Doesborg

Het is goed dat de LVK-artiesten eindelijk eens samen een vuist hebben gemaakt. Want invloed uitoefenen op het bestuur van de Stichting LVK, die waakt over een aantrekkelijke, spannende en voor Nederland unieke liedjeswedstrijdformule, en druk uitoefenen op L1, die regionaal gezien vanwege gebrek aan concurrentie een machtige positie bekleedt, is geen makkie. Zeker niet als je dit als individu probeert. 

Hoe vaak ik afgelopen jaren wel niet heb gehoord dat artiesten bang zijn om kritisch te zijn richting bestuursleden van het LVK of medewerkers van L1. ‘Zeg maar niets want dat kost je punten’. Los van het feit dat het onzin is om bang te zijn voor Ron Aspers of Tom Doesborg hebben de LVK-artiesten nu hopelijk gemerkt dat ze wel degelijk zeggenschap mogen en kunnen hebben als het gaat over het verloop van de liedjeswedstrijd. Sterker nog, hopelijk voelen ze aan dat de twee machtige organisaties nergens zijn zonder nieuwe liedjes. 

De instantie die het LVK op zender brengt en de club die de wedstrijd uitschrijft zijn compleet afhankelijk van de liedjesmakers. En dus van LVK-artiesten, want we vergeten voor het gemak wel eens dat de meerderheid van de zangers op het podium ook de tekstschrijver en/of componist van de liedjes zijn.

Ik mag hopen dat de ‘artiestenvakbond’ die afgelopen weken spontaan is opgericht in de toekomst meer gaat bereiken. Zoals een jaarlijkse bijeenkomst met de Stichting LVK, ergens in het voorjaar. Wat is er mis met een evaluatie van de voorgaande editie en het tegen het licht houden van wedstrijdreglementen. Uiteraard met koffie en vlaai.

Ik heb nog een reden om te stellen dat het goed is dat LVK-artiesten hun mond open deden. Ze zijn namelijk samen opgetrokken. En dat is in het verleden nauwelijks gebeurd. Vaak keken artiesten de kat uit de boom. Zo van ‘wie als eerste gaat kwaken, kan de klappen opvangen’. 

Maar afgelopen weken ging een kleine delegatie rechtstreeks in overleg met L1 en de Stichting LVK en op de achtergrond werd de rest via een groeps-app op de hoogte gehouden van de gang van zaken. Onderling werden standpunten geformuleerd en afspraken gemaakt over uitingen richting media. De liedjesmakers toonden aan om voor even geen concurrent van mekaar te zijn. Als je dat ‘even’ nu eens voor altijd weglaat, dan maak je als artiestendelegatie de komende jaren wellicht een flink aantal meters. 

Want hoe vaak is het plezier in deze geweldige liedjeswedstrijd in aanloop naar de finale en erna niet kapot gemaakt en was ‘concurrentie’ daarvan de achterliggende oorzaak? Hoe vaak hebben LVK-artiesten of aanhang niet geprobeerd om wedstrijdregels op slinkse wijze te ondermijnen? Het insturen van jarenoude liedjes of geleende melodieën, het ronselen of opkopen van krantenbonnen, het charteren van bundels sms-stemmen, het bouwen van een stem-app om sneller te stemmen, boe-roepen bij de prijsuitreiking of het maken van stemcoalities. 

Bestuursleden van de Stichting LVK is regelmatig het bloed onder de nagels vandaan getrokken en ze voelden zich jaar na jaar gedwongen de regels als een strenge schooljuf voor de stoute kindertjes aan te scherpen. Met diverse pogingen om ‘vals’ te spelen, al kon dat volgens de geldende reglementen, hebben LVK-artiesten zichzelf regelmatig in de voet geschoten. En jammer genoeg heeft het ‘gedeuns’ geleid tot een afstandelijke houding tussen de mensen die de wedstrijd organiseren en de mensen die de wedstrijd maken. 

Alleen nieuwsredacteuren en krantencolumnisten hebben afgelopen jaren geprofiteerd en gesmuld van alle perikelen. Het gaf hen steeds weer argumenten om de roddel, dat het LVK doorgestoken kaart is, van harte te ondersteunen. Het klinkt wellicht wat naïef maar ik spreek toch de hoop uit dat de discussie van afgelopen weken meer oplevert dan een LVK-finale op televisie.

Oh ja, hier boven staat mijn persoonlijke mening, en niet die van L1. Ik ben ook niet onder druk gezet door mijn joeksige vrouw (ze heeft drie keer achter mekaar het LVK gewonnen en nog steeds zijn we niet getrouwd). Reacties en andere meningen zijn welkom.

Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer

Alles over het LVK vind je op L1.nl/LVK

Vastelaovend

Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl

De Wuilus beklaagt zich over bericht 1Limburg

De Wuilus beklaagt zich over bericht 1Limburg

De 3-kes klaar voor Thoesnarre en thuis-carnaval

De 3-kes klaar voor Thoesnarre en thuis-carnaval

Binnenstad Maastricht kleurt toch roed-geel-greun

Binnenstad Maastricht kleurt toch roed-geel-greun

Medammecour 2017 herhaald op L1 TV

Medammecour 2017 herhaald op L1 TV

Keuning van de buut: Pierre Cnoops - deel 2

Keuning van de buut: Pierre Cnoops - deel 2

Boontje Aovendj De Zoatmaale online te zien

Boontje Aovendj De Zoatmaale online te zien

Logo 1Limburg