Luchtbel onder 't Loon 'zo groot als slaapkamer'

Luchtbel onder 't Loon 'zo groot als slaapkamer'

Deskundigen zijn achter de schermen al een paar weken in discussie over de precieze oorzaak van het gat dat ondergronds is ontstaan bij winkelcentrum 't Loon in Heerlen. Deze luchtbel is 'zo groot als een slaapkamer', schrijft een ambtenaar in oktober. Door het gat is de grond gaan verschuiven. Vervolgens zijn pilaren in de parkeergarage verzakt, waardoor het winkelcentrum onveilig is geworden.

Sloop Loon boven 20111207 foto Richard van der Heijden.jpg
Foto Richard van der Heijden

De gemeente Heerlen heeft woensdagmiddag openbaar gemaakt wat er afgelopen tijd is gebeurd onder winkelcentrum 't Loon. Uit de correspondentie blijkt dat al in 2002 drie pilaren in de parkeergarage zijn vervangen. En in tien jaar tijd is het parkeerdek tussen de 13 en 18 centimeter gezakt. Een directeur van Q-Park noemde de situatie afgelopen maand in een ambtelijk overleg 'zeer zorgelijk'.

De deskundigen sluiten niet uit dat er een verband is met de pijlers in de vroege steenkoolmijnen. Het onderzoek naar de oorzaak van de verzakkingen gaat nog steeds door. Dat onderzoek is makkelijker uitvoerbaar zodra een deel van 't Loon is afgebroken.

sloop loon 20111207 foto laurens willems.JPG
Foto Laurens Willems

Meer over 't Loon>>>

Logo 1Limburg

Programma's