L1 Recept: Limburgse varkenwangetjes in rode wijnjus met een andijviestamppotje

L1 Recept: Limburgse varkenwangetjes in rode wijnjus met een andijviestamppotje

Deze week kwamen de adviezen van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur in het nieuws.

Om de klimaatdoelstelling te halen zouden vlees en zuivel zwaarder belast moeten worden.

Chefkok Henk Hoogakker maakt zich daar boos over; op die manier betaalt de Nederlander voor het slechte beleid van de overheid. Hier liggen juist kansen voor de gemeenten om een beter voedselbeleid te voeren.

|

Henk maakt ook een recept:

Limburgse varkenwangetjes in rode wijnjus met een andijviestamppotje

Verteld door Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken op donderdag 5 april op L1 Radio.

|

​Beschermen of betuttelen?

Het is eigenlijk bijna Lente, maar toch een wat stevig gerecht! Zo warm is het ook weer niet. Verder zijn er nog niet veel lente-groenten.

Deze keuze ook, omdat het een echt grote pan-gerecht is. Want ik heb een stevig onderwerp voor aan tafel!

We eten te veel, te vet, te zout en te zoet, las ik onlangs in Het Parool. Het is misschien geen gezonde keuze, maar wel onze keuze. Om al dat ‘lekkers’ in onze mond te stoppen. .. Toch?

Moet de overheid ons daar niet tegen beschermen? Waarom mogen makers van ongezond voedsel zich dan wel bemoeien met onze ‘vrije’ keuzes?

Zelfs als 95% van de kinderen op de basisschool te weinig groenten eet, zien we dat als een individuele verantwoordelijkheid van de ouders. Met al de reclames en zogenaamde voorlichting van die massa-producenten weinig kans. Dweilen met de kraan open. Toch?

Er is de wet Publieke gezondheid , die het als taak van de overheid maakt om de gezondheid en het welzijn van burgers te bevorderen. Om hen te beschermen tegen schadelijke en onveilige omstandigheden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.

Een aantal gemeenten in Nederland heeft daarom wethouders die zich met lokaal voedselbeleid en onze voeding bezig houden. Die zorgen voor voedselonderwijs op basisscholen, die kleinschalige land- en tuinbouw stimuleren, die zorgen voor een directe band tussen stad, platteland en voedsel. Ook bevorderen ze stadslandbouw en dorpstuinen.

Ze zorgen voor een aangepaste regelgeving voor kleine voedselproducenten. Dat zorgt allemaal ook voor een goede biodiversiteit en behoud van ons cultuurlandschap. Zo snijdt het mes aan twee kanten!

Ja, we hebben onze eigen verantwoordelijkheid, maar wanneer overheden de voedingsindustrie vrij speel geeft en de ambachtelijke producenten te weinig kansen door absurde regelgeving, hebben wij weinig kans…. Toch?

Maar de lente begint en wij dus ook met frisse moed. Nu is het tijd dat gemeenten hier beleidsmatig, maar praktisch, hun verantwoordelijkheid pakken. En dan kunnen wij echte keuzes maken als het over ons eten en drinken! Toch?

​Ingrediënten Livarwangetjes in rode wijnjus

  • 4 wangen van het Limburgs varken ( in elk geval ongeveer een kilo)
  • 150 gr prei en 150 gr knolselderij,
  • 3 tenen knoflook
  • ½ theelepel tijm
  • ½ theelepel rozemarijn
  • 5 dl sterke kalfs- of kippenbouillon
  • 2 dl rode wijn

​Bereiden

Misschien moet je het vlees van te voren even bij je slager bestellen.

1. Maak de wangetjes schoon door het vet ( niet alles!) en vliezen weg te snijden. Snij ze in wat grotere stukken.

2. Snij de prei, knolselderij en knoflook in stukjes.

3. Bak het vlees mooi bruin in ruim (room-)boter in een stevige braadpan. Blus dit af met de rode wijn en de bouillon.

4. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe.

5. Laat alles op een laag pitje langzaam ongeveer drie uur trekken met natuurlijk de deksel op de pan….

​Ingrediënten stamppot

  • 1.2 kg aardappelen (Vastkokend, b.v. Nicola)
  • 100 ml halfvolle melk
  • 25 g roomboter
  • Andijvie, fijngesneden (500 g) , dus een krop van ongeveer 750 gr.
  • 2 el crème fraîche (bekertje 125 ml)
  • Peper en zout

​Bereiden stamppot

1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan.

2. Voeg de melk en boter toe aan de aardappelen en stamp met de pureestamper tot puree. Niet te fijn stampen!

3. Zet de pan op laag vuur en meng de fijn gesneden andijvie er in delen door. Schep de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout.

​Uitserveren

Schep de varkenswangetjes met saus in het midden van het ( voorverwarmde) bord en leg er een bolletje andijviestamppot naast. Of – ouderwets gezellig- leg de andijviestamp in een rondje op het bord en maak daarin in een kuiltje en vul die met de heerlijke stofpot. Smakelijk!

Meer informatie over Henk Hoogakker:

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3.

L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's