Limburgse motie tegen Duits tolvignet

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De invoering van het tolvignet voor autowegen in Duitsland moet voorkomen worden.
Dat vindt een meerderheid van de provinciale politiek.  Die roept het provinciebestuur op om er alles aan te doen om te voorkomen dat er een vignet nodig is bij de Oosterburen. Daartoe is een motie aangenomen in het Limburgs Parlement met 26 tegen 15 stemmen. Die was ingediend door de VVD. De partij wijst ondermeer op de grote nadelige gevolgen voor het verkeer dat de grens over moet.
PVV, GroenLinks en SP stemden tegen. De socialistische partij SP vindt de motie belachelijk en voor de bühne: Het is een zaak voor de landelijke regering en niet voor een provincie zo vindt de partij.

Regeerakkoord

Het tolvignet staat in het nieuwe Duitse regeerakkoord. Duitse automobilisten krijgen de kosten gecompenseerd. In de motie wordt gevraagd om de Nederlandse verkeersminister op de hoogte brengen van de Limburgse bezwaren.

Overleg

Ook moet Limburg samen met andere grensprovincies de regeringen van de Duitse deelstaten aan de grens aansporen om zich tegen de tolmaatregel uit te spreken. Begin volgend jaar is er een overleg met de deelstaat Noord-Rijn Westfalen.