Limburg van Boven: Heerlen Centrum

Limburg van Boven: Heerlen Centrum

In Limburg van Boven vliegen we in een helikopter boven Limburg.

We gaan naar Heerlen. Nu zo uitgestrekt als stad, ruim 100 jaar geleden een groot dorp met 7000 inwoners. De geweldige groei kwam door de mijnbouw. Van een dorp naar een stad met 100.000 mensen in een kleine eeuw en dat allemaal door de Lange Jan.

Meest markante gebouw in het centrum van Heerlen is het Glaspaleis. Als we richting de Pancratiuskerk vliegen, herkennen we het Glaspaleis aan de glazen pui en de witte top. Ondertussen door internationale architecten uitgeroepen tot 1 van de 1000 belangrijkste gebouwen uit de 20e eeuw.

De Heerlense architect Frits Peutz ontwierp het Glaspaleis voor de stoffenkoning Peter Schunck. Onder die naam, Schunck, is het glaspaleis nu een culturele instelling.

Op deze zomerse dag herkennen we de Bongerd en de Promenade in Heerlen.

Architect Frits Peutz was ook degene die deze Pancratiuskerk herstelde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep vooral de noorderzijbeuk schade op. Peutz renoveerde de imponerende kerk, die vijf jaar geleden nog een keer grondig gerestaureerd werd.

Het Pancratiusplein is de plek waar in 2012 Alberto Contador en Tony Martin vertrokken voor het WK tijdrijden en waar straks in december 3FM het glazen huis neerzet voor Serious Request. Deze pleinen staan dan een week lang vol met mensen. In iets lagere temperaturen dan vandaag.

Limburg van Boven

Ontdek Limburg van Boven door op de kaart te klikken.Je vindt alle afleveringen op L1.nl/LimburgvanBoven

Logo 1Limburg

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

Man die zijn dode moeder in huis verborg weer voor de rechter, traumahelikopter naar ernstig ongeval, tennisster Demi Schuurs gaat opnieuw meedoen aan de WTA Finals en politicus zoekt mensen op na online scheldkanonnades. Dit en meer in onze 1Lunch.

Programma's