Limburg precies 150 jaar helemaal Nederlands

Limburg precies 150 jaar helemaal Nederlands

En dus op L1.nl veel aandacht voor dat jubileum.

Limburg maakt donderdag 11 mei 2017 precies 150 jaar deel uit van Nederland.

In Maastricht wordt deze mijlpaal herdacht met een symposium en een feestelijke bijeenkomst van Provinciale Staten. Onder meer minister Ronald Plasterk spreekt het symposium toe.

1867
Op 11 mei 1867 voegde een door de grote mogendheden gedicteerd Verdrag van Londen het verdeelde Limburg toe aan Nederland. Tot op dat moment was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom, waarbij alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving bij Nederland hoorden. In 1866 viel de Duitse bond uit elkaar. Een jaar later kwam Limburg definitief bij Nederland.

In tweeën
Limburg had in 1830 meegedaan met de Belgische opstand tegen de 'Hollandse' overheersing. In 1839 kwam aan dit avontuur een eind en werd Limburg in tweeën gesplitst: een oostelijk en een westelijk, Belgisch deel.

Verlangen naar hereniging
Veel Limburgers bleven echter verlangen naar hereniging met België en de separatisten kenden een grote aanhang. Met Nederland hadden veel Limburgers niets op.

Duits en Frans
In grote delen van Zuid-Limburg was Duits toentertijd de officiële taal. Pas na de Eerste Wereldoorlog maakte het Duits in oostelijk Zuid-Limburg plaats voor het Nederlands. Maastricht kende de hele negentiende eeuw Franstalige kranten: daar was Frans na het Maastrichts de tweede taal.

Aparte status
Ook de culturele contacten bleven gericht op de buurlanden: Brussel, Luik en het Rijnland lagen dichterbij dan Den Haag, mede door de taalbarrière met ,,die Hollanders''. Daardoor ontstond tot op de dag van vandaag de Limburgse cultuur met eigen, lokale dialecten. Iets van de status aparte klinkt nog door in officiële benamingen: Limburg heeft bijvoorbeeld een gouverneur, die zetelt in het gouvernement.

Aandacht voor 150 jaar Limburg op L1 TV

Het is precies 150 jaar geleden dat Limburg alleen een provincie van Nederland werd.

Met het Verdrag van Londen kwam er op 11 mei 1867 een einde aan de situatie dat Limburg zowel onderdeel was van het Koninkrijk der Nederlanden als van de Duitse Bond.

Met een bijzondere en feestelijke zitting staan Provinciale Staten stil bij deze mijlpaal. Ze praten over het historisch, hedendaags en toekomstig perspectief van onze provincie.

De bijeenkomst is donderdag Live te volgen op de Facebook pagina van L1 en 1Limburg.

Zaterdag om 11:00, 13:00, 15:00, 21:00 en 23:00 is er een samenvatting te zien op L1 TV.

Ook zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 worden de hoogtepunten nog een keer uitgezonden.

L1 zendt de hele week bijzondere en vergeten verhalen rond 150 jaar Limburg uit. Die kun je hier terugkijken:
- https://l1.nl/150-jaar-limburg/

Reageer op L1 Radio

Ruud & Tim geven jou de macht. Jij mag bepalen waar Limburg bij hoort. Wat ga je beslissen?

Hoor je reactie terug op L1 Radio tussen 16:00 en 19:00.

Meer over 150 jaar Limburg

Klik op de foto voor meer 150 jaar Limburg
Klik op de foto voor meer 150 jaar Limburg

Logo 1Limburg

Stan Valckx: 'Geen vertrouwen meer in Maaskant'

Stan Valckx: 'Geen vertrouwen meer in Maaskant'

VVV-Venlo heeft hoofdtrainer Robert Maaskant en zijn assistent Raymond Libregts op non-actief gezet omdat de clubleiding en technisch manager Stan Valckx na zeven verloren duels op rij geen vertrouwen meer heeft in het duo.

Programma's