Limburg Herdenkt Vrijheidsboot bij L1: In het spoor van de bevrijders over de Maas

Limburg Herdenkt Vrijheidsboot bij L1: In het spoor van de bevrijders over de Maas

In vijf thema-uitzendingen reist presentatrice Kirsten Paulus over de Maas van Zuid- naar Noord-Limburg, parallel aan de bevrijding in 1944-1945.

Het Limburgse land is geplaveid met indrukwekkende oorlogsverhalen over militairen en burgers, vervolgden, verzetshelden en collaborateurs, over bevrijders en de Duitse bezetter. Die verhalen en het thema ‘leven in (on)vrijheid’ vormen de rode draad voor de tocht over de Maas.

Vieren en herdenken
Kirsten ontvangt samen met historicus Fred Cammaert gasten aan boord van de Maaslakei van Rederij Cascade uit Maasbracht. Deze gasten hebben een gemene deler: het vieren en herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Limburg 75 jaar later. In gesprekken en reportages worden de verhalen verteld achter de vele initiatieven die de komende maanden in Limburg worden georganiseerd.

Persoonlijke herinneringen
Zo stapt gouverneur Theo Bovens bij het Gouvernement aan boord. In de eerste aflevering vertelt hij over zijn persoonlijke herinneringen. Kinderboekenschrijfster Manon Berns vertelt over het educatieve project ‘Maastricht zorgt voor je schatten’. Centraal staat de Nachtwacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog lag opgeslagen in de kluis in de grotten van de St. Pietersberg.

WOII visualizer Marcel Bahnen vertelt over het belang van kleurenfoto’s en re-enactment als vorm van herdenken. En een ensemble van het Limburgs Fanfare Orkest speelt op de Vrijheidsboot een deel van ‘De Soldaat van Oranje’ muziek als eerbetoon aan de bevrijding.

Vensterbank Museum
In elke uitzending wordt een bezoek gebracht aan een Vensterbank Museum ergens in Limburg. Veel Limburgers hebben verborgen schatten uit de Tweede Wereldoorlog en dan met name uit de tijd van de bevrijding. Oorlogsattributen, verzetskrantjes, briefkaarten, foto’s, bodemschatten of andere vaak persoonlijke herinneringen. Met het project Vensterbank Museum worden deze voorwerpen tastbaar gemaakt en aan publiek getoond. Doel is om mensen met elkaar op straat in verbinding te brengen en zo aan elkaar de verhalen over de oorlog te vertellen. Zodat het thema ‘vrijheid’ actueel blijft.

Meer informatie over de Vrijheidsboot en het Vensterbank Museum en over alle andere activiteiten die plaatsvinden in Limburg is te vinden op www.limburgherdenkt.nl.

Kijk mee stroomafwaarts van Zuid- naar Noord-Limburg en ontdek wat er bij jou in de buurt te doen is! De uitzendingen zijn te zien bij L1 tussen september 2019 en maart 2020. Meer informatie daarover op een speciale pagina.

Limburg Herdenkt
Limburg Herdenkt is een provinciaal project van Limburg Marketing dat tot stand is gekomen in samenwerking met de Provincie Limburg en het vfonds. Op een bijzondere en vernieuwende wijze wordt 75 jaar bevrijding herdacht en gevierd. Dit gedachtengoed sluit aan bij de internationale campagne Europe Remembers 75 Years after WWII.

Alle programma’s staan ook op www.L1.nl/75jaarbevrijding

Bekijk hier alle afleveringen

Aflevering 1: de eerste bevrijders!

Aflevering 2: onderdrukking en verzet

Aflevering 3: kinderen toen en nu

Aflevering 4: varen door frontgebied

Aflevering 5: eindelijk vrij!

Aflevering 6: heel Limburg vrij

75 jaar bevrijding

De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, toen de eerste Amerikaanse legereenheid de grens overstak bij het Limburgse dorp Mesch. Dat was in 2019 exact 75 jaar geleden.

Voor L1 was het jubileumjaar aanleiding om speciale programma’s te maken op radio en tv. Uitzendingen en fragmenten terugluisteren en terugkijken? Je vindt ze allemaal op L1.nl/75jaarBevrijding

Natuur en Zo TV: de geelbuikvuurpad

Natuur en Zo TV: de geelbuikvuurpad

Óngerwaeg bezoekt de tuin van 35 euro in Maastricht

Óngerwaeg bezoekt de tuin van 35 euro in Maastricht

Vijf grootheden strijden om de Limburgse Buuttecup

Vijf grootheden strijden om de Limburgse Buuttecup

Boerebroélofsjaor Zomerparkfeest gestart met boeremoos paote

Boerebroélofsjaor Zomerparkfeest gestart met boeremoos paote

Tempeleers roepen voor het eerst een jeugdprins uit

Tempeleers roepen voor het eerst een jeugdprins uit

Op 11 november weer 't PleinfeStein in Stein

Op 11 november weer 't PleinfeStein in Stein

Logo 1Limburg

Big Benny reanimeert broer Dré: 'Hoop dat hij hiervan leert'

Big Benny reanimeert broer Dré: 'Hoop dat hij hiervan leert'

Ben Peters heeft zijn broer Dré maandagavond eigenhandig gereanimeerd en nieuwe levenslucht ingeblazen tijdens de raadsvergadering van de gemeente Roermond. "Ik hoop dat hij hiervan leert", zegt Ben, die samen met zijn broer de zitting bijwoonde als raadslid.

Programma's