Limburg Herdenkt Vrijheidsboot: de eerste bevrijders!

Limburg Herdenkt Vrijheidsboot: de eerste bevrijders!

In vijf thema-uitzendingen reist presentatrice Kirsten Paulus over de Maas van Zuid- naar Noord-Limburg, parallel aan de bevrijding in 1944-1945.

Het Limburgse land is geplaveid met indrukwekkende oorlogsverhalen over militairen en burgers, vervolgden, verzetshelden en collaborateurs, over bevrijders en de Duitse bezetter. Die verhalen en het thema ‘leven in (on)vrijheid’ vormen de rode draad voor de tocht over de Maas.

In de eerste aflevering stapt gouverneur Theo Bovens bij het Gouvernement aan boord. Hij vertelt over zijn persoonlijke herinneringen. Kinderboekenschrijfster Manon Berns vertelt over het educatieve project ‘Maastricht zorgt voor je schatten’. Centraal staat de Nachtwacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog lag opgeslagen in de kluis in de grotten van de St. Pietersberg.

WOII visualizer Marcel Bahnen vertelt over het belang van kleurenfoto’s en re-enactment als vorm van herdenken. En een ensemble van het Limburgs Fanfare Orkest speelt op de Vrijheidsboot een deel van ‘De Soldaat van Oranje’ muziek als eerbetoon aan de bevrijding.

Vieren en herdenken

Kirsten ontvangt samen met historicus Fred Cammaert gasten aan boord van de Maaslakei van Rederij Cascade uit Maasbracht. Deze gasten hebben een gemene deler: het vieren en herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Limburg 75 jaar later. In gesprekken en reportages worden de verhalen verteld achter de vele initiatieven die de komende maanden in Limburg worden georganiseerd.

Vensterbank Museum

In elke uitzending wordt een bezoek gebracht aan een Vensterbank Museum ergens in Limburg. Veel Limburgers hebben verborgen schatten uit de Tweede Wereldoorlog en dan met name uit de tijd van de bevrijding. Oorlogsattributen, verzetskrantjes, briefkaarten, foto’s, bodemschatten of andere vaak persoonlijke herinneringen. Met het project Vensterbank Museum worden deze voorwerpen tastbaar gemaakt en aan publiek getoond. Doel is om mensen met elkaar op straat in verbinding te brengen en zo aan elkaar de verhalen over de oorlog te vertellen. Zodat het thema ‘vrijheid’ actueel blijft.

Meer informatie over de Vrijheidsboot en het Vensterbank Museum en over alle andere activiteiten die plaatsvinden in Limburg is te vinden op www.limburgherdenkt.nl.

Limburg Herdenkt

Limburg Herdenkt is een provinciaal project van Limburg Marketing dat tot stand is gekomen in samenwerking met de Provincie Limburg en het vfonds. Op een bijzondere en vernieuwende wijze wordt 75 jaar bevrijding herdacht en gevierd. Dit gedachtegoed sluit aan bij de internationale campagne Europe Remembers 75 Years after WWII.

Andere afleveringen

De serie Limburg Herdenkt Vrijheidsboot bestaat uit 5 afleveringen.

Bekijk hier alle andere afleveringen

75 jaar bevrijding

De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, toen de eerste Amerikaanse legereenheid de grens overstak bij het Limburgse dorp Mesch. Dat is 75 jaar geleden.

Voor L1 is dit jubileumjaar aanleiding om speciale programma’s te maken op radio en tv. Uitzendingen en fragmenten terugluisteren en terugkijken? Je vindt ze allemaal op L1.nl/75jaarBevrijding

Mam kan alles, zo hoort Óngerwaeg in Vlodrop

Mam kan alles, zo hoort Óngerwaeg in Vlodrop

Limburg in Beweging - kracht: buik en romp - 5 maart 2021

Limburg in Beweging - kracht: buik en romp - 5 maart 2021

Winnaars prijsvraag Limburgse taal in AvondGasten Streektaal

Winnaars prijsvraag Limburgse taal in AvondGasten Streektaal

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

Logo 1Limburg

Programma's