Limburg Doc: Purple Heart

Limburg Doc: Purple Heart

Jeroen van den Kroonenberg kwam online een militaire onderscheiding tegen van een Amerikaanse soldaat. Hij besloot de medaille te kopen en terug te geven aan de familie. De zoektocht werd een emotionele reis die hem naar de andere kant van de wereld bracht.

Het werd een ontdekkingsreis die Van den Kroonenberg uiteindelijk bracht naar een gehucht in de Amerikaanse staat Ohio, waar hij de familie kon herenigen met de tastbare herinnering aan de soldaat die zijn leven gaf.

Zoektocht
Jeroen van den Kroonenberg is een van de eigenaren van mediabedrijf Doerak Film en deed onderzoek naar de onderscheiding die hij in handen kreeg. Uiteindelijk bleek de oorlogsonderscheiding, een Purple Heart, te zijn toegekend aan een gesneuvelde soldaat die begraven ligt op de oorlogsbegraafplaats in Margraten. George M. Gillilan kwam aan het eind van de oorlog in 1945 om het leven in Leipzig.

Via de adoptanten van het graf van Gillilan kwam Van den Kroonenberg uiteindelijk via een achternichtje terecht bij de bejaarde broers Roy en Joe. Van den Kroonenberg besloot samen met cameraman Stefan Thoolen de onderscheiding terug te brengen naar de broers van George Gillilan en een film te maken over de reis naar Amerika.

Herenigen
Tijdens Veterans Day in Ohio ontmoeten de filmmakers de familie van de gesneuvelde militair. In een emotionele verrassing worden de broers Joe en Roy en neef George, vernoemd naar zijn gesneuvelde oom, herenigd met de onderscheiding van hun dierbare George, meer dan 75 jaar nadat die om het leven kwam in Europa. Als ze de Purple Heart terugkrijgen, zijn ze stil en zichtbaar diep onder de indruk.

De documentaire die het team van Doerak Film hierover maakte is een kerstcadeau voor de nabestaanden en een statement voor de rest van de wereld. Want volgens Van den Kroonenberg horen dit soort persoonlijke militaire memorabilia bij de nabestaanden van soldaten, zoals de Purple Heart die nu terug is bij de familie van George M. Gillilan.

Uitzendtijden

Zaterdag 4 maart 11:00 | 16:00 | 23:00 uur
Dinsdag 7 maart
15:15 uur

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

L1mburg Centraal - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Limburgse 10 van april 2023

Limburgse 10 van april 2023

Cultuurcafé: Michel Sluysmans, expo Armando en een miljoenenvleugel

Cultuurcafé: Michel Sluysmans, expo Armando en een miljoenenvleugel

Programma's