Limburg Doc: ​portret van Limburgse topregisseur Theu Boermans

Limburg Doc: ​portret van Limburgse topregisseur Theu Boermans

Woensdag 4 september 21:00 uur | zaterdag 7 september 2019 18:00 en 23:00 uur | zondag 8 september 2019 11:00 en 18:00 uur.

De Venlose regisseur Theu Boermans (1950) behoort al decennia tot de top van de Nederlandse theaterwereld.

Zijn nieuwste productie Amadeus, op de planken gebracht door Het Nationale Theater, is in september en oktober in Limburg te zien. Aan de vooravond van de Limburgse première zendt L1 TV een portret uit van Boermans. Uit gesprekken met hem en zijn naasten rijst het beeld van een man die zijn leven in dienst stelt van de kunst.

Theu Boermans begon zijn carrière als acteur. “Het was eigenlijk het enige dat overbleef,” vertelt zus Lottie. Na een stormachtige middelbare schooltijd stuurde zijn vader, de vermaarde Venlose tekstschrijver Frans Boermans, Theu naar de Toneelacademie in Maastricht. Het bleek een gouden zet.

In de jaren erna speelde Theu grote rollen op het toneel en ook was hij te zien op het witte doek. Begin jaren negentig maakte hij furore met het door hem opgerichte gezelschap De Trust.

Toen hij in 2009 zijn eigen gezelschap zag verdwijnen als gevolg van de cultuurbezuinigingen, begon hij aan zijn grootste commerciële succes tot nu toe: Soldaat van Oranje. Dat is de langstlopende Nederlandse musical ooit. Volgens zijn broers en zus werd de basis voor dat succes gelegd in Venlo, waar Theu jarenlang de revues van zijn vader regisseerde.

Het is een beetje mijn levensmotto: waar je stappen zet, wordt het grond. Om dingen voor elkaar te krijgen. Ik ben er niet zo in geïnteresseerd om te doen wat er al is. Theu Boermans

L1-cultuurredacteur Jolien Linssen volgde Theu in de repetitieruimte van Het Nationale Theater en voerde daarnaast gesprekken met hem en o.a. zoon Bobby Boermans, acteur Jaap Spijkers en regisseur en ex-partner Paula van der Oest.

Uitzenddata
Het portret van Theu Boermans wordt op woensdag 4 september om 21:00 uur uitgezonden op L1 TV.

Het programma is ook te zien op zaterdag 7 september om 18:00 en 23:00 uur, en op zondag 8 september om 11:00, 16:00 en 18:00 uur.

L1 TV is te ontvangen via kabel, webtv, Ziggo Digitaal kanaal 30 (Limburg) én 713 (landelijk), Interactieve TV KPN kanaal 508 (Limburg), 507 (Noord-Brabant) en 506 (Gelderland), Interactief zenderpakket Tele2, satellietaanbieder Joyne (betaalpakket), DVB-T en Digitenne.

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Logo 1Limburg

Programma's