Limburg Doc: Pleisterplaats voor de ziel

Limburg Doc: Pleisterplaats voor de ziel

Zaterdag 20 april 20:30, zondag 21 april 18:00

De congregatie van de redemptoristen, eigenaar van Klooster Wittem, heeft eind 2018 besloten het gebouw te verkopen aan een vastgoedbeheerder. Met als afspraak dat de overgebleven paters en broeders in het gebouw mogen blijven wonen, om hun pastorale werk rond kerken en kapellen en de kloosterboekwinkel voort te zetten.

Zorgcomplex en kloosterbibliotheek
Het hoofdgebouw zal in de toekomst worden geëxploiteerd als een woon-zorgcomplex. De nieuwe eigenaar en exploitant willen graag dat de bijzondere kloosterbibliotheek een culturele functie in het Heuvelland behoudt.

Redemptoristen
Filmmaker Henk Kroese volgde de weg naar de nieuwe toekomst van Klooster Wittem. Wittem heeft vooral landelijke bekendheid vanwege H. Gerardus Majella, een van de eerste redemptoristen, die van 1726 tot 1755 leefde in het bergland rond Napels in Zuid-ltalië. Deze kloosterbroeder ontwikkelde zich tot een raadsman voor vele mensen, die hij - vaak op wonderlijke wijze - hulp en uitkomst bood. Vanwege zijn zwakke gezondheid werd hij slechts 29 jaar oud.

Pelgrims naar Wittem
Na zijn heiligverklaring in 1904 preekten de 'paters van Wittem' in het hele land over deze Zuid-Italiaanse medebroeder. Op die manier werd Gerardus Majella ook onder de Nederlandse katholieken populair. Het aantal pelgrims naar Wittem groeide, de kerk werd te klein en er kwam eerst een houten noodkapel, die in 1961 vervangen werd door de huidige Gerarduskapel.

Persoonlijke bedevaart
In 1995 werd daar een devotieruimte aan toegevoegd, waarin het Gerardusbeeld staat. Jaarlijks bezoeken meer dan 150.000 mensen dit bedevaartsoord. Vroeger kwam men vooral in grote groepen; nu vooral individueel en minder gericht op de volksheilige.

Bezinning en inspiratie
Klooster Wittem ontwikkelde zich, onder de titel 'Pleisterplaats voor de ziel', daardoor de laatste jaren onder meer tot een toeristische plek voor bezinning en inspiratie. Ook de Kloosterbibliotheek speelt hierbij een belangrijke rol, met muziekuitvoeringen, lezingen en tentoonstellingen.

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Logo 1Limburg

Opstart naftakraker duurt nog hele week

Opstart naftakraker duurt nog hele week

Het is een spannende week voor Sabic op bedrijventerrein Chemelot in Geleen. Na een grondige renovatie die ruim zes weken heeft geduurd, wordt naftakraker 4 sinds dinsdag weer opgestart.

Programma's