Limburg Doc: Oorverdovend

Limburg Doc: Oorverdovend

Joost Ritzen uit Sint Joost verloor op vroege leeftijd zijn gehoor. 

Wat gebeurt er wanneer je als vijfjarige de juf ineens niet meer kunt verstaan? Hoe is het om naar de middelbare school te gaan en te merken dat je klasgenoten je niet (willen) begrijpen waarom jij hoortoestellen moet dragen en je daarmee pesten? Wat doet het met je als de dromen en carrière die je na wilde jagen, ineens niet meer zo makkelijk te realiseren zijn? 

In deze documentaire staat centraal hoe slechthorendheid het leven kan beïnvloeden, maar ook hoeveel er tegenwoordig ook mogelijk is qua hulpmiddelen, zoals een cochleair implantaat (CI). 'Oorverdovend' is een film over hoe Joost obstakels en angsten wist te overwinnen.

Mijn naam is Joost Ritzen. In mijn vijfde levensjaar ben ik plots slechthorend geworden aan beide oren. 33 jaar later, begin 2019 werd ik plots doof aan mijn linker oor, waarvoor ik na een lang ziekenhuis traject gelukkig de mogelijkheid gekregen heb een cochleair implantaat (CI) te dragen.

Toen ik begon aan een periode van een jaar revalideren en opnieuw moest leren horen, ging ik via internet op zoek naar informatie. Niet om te weten hoe zo’n toestel nu werkt, maar op zoek naar ervaringen van anderen hoe zij, familie, vrienden, collega's hiermee omgaan. Hoe je weer muziek kunt luisteren en al die andere dingen die vaak zo vanzelfsprekend zijn. Op wat mooie korte filmpjes na kon ik eigenlijk niet veel vinden. Ik miste een completer plaatje.

Zo ontstond het idee een documentaire te maken genaamd Oorverdovend. Het is een documentaire waar dieper in wordt gegaan over wat het hebben van gehoorverlies nu met je kan doen en de zoektocht naar mijzelf. Want door het jaren lange pesten wist ik niet wie ik was.

In de documentaire komen naast vrienden en familie ook het MUMC+ Maastricht, het audiologisch centrum, onafhankelijk platform OPCI en mijn behandeling bij de GGZ aan het woord. Daarnaast zijn er een aantal anderen aan het woord die ook een implantaat gekregen hebben.
Joost Ritzen

Uitzendtijden

Zondag 17 september 11:00 | 16:00 | 18:30 | 23:00 uur
Donderdag 21 september
15:15 uur

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Óngerwaeg met Allerzielen in Roermond

Óngerwaeg met Allerzielen in Roermond

Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

L1mburg Centraal - 3 december 2023

L1mburg Centraal - 3 december 2023

Postbus 31 - 3 december 2023

Postbus 31 - 3 december 2023

De Stemming: hoe migratie echt werkt

De Stemming: hoe migratie echt werkt

Lichtpuntje aan het eind van de tunnel | Een klasse apart #3

Lichtpuntje aan het eind van de tunnel | Een klasse apart #3

Programma's