Limburg Doc: Laila, een eerbetoon aan Bruno Majcherek

Limburg Doc: Laila, een eerbetoon aan Bruno Majcherek

Zaterdag 29 mei 16:00 en zondag 30 mei 16:00 op L1 TV

Op 29 september 2020 overleed Bruno Majcherek. De Heerlense zanger was al geruime tijd ziek.

Majcherek oogstte internationale roem als zanger van zijn grote hit Laila uit 1960. Dat lied, gebaseerd op een tango uit 1928, bracht hij samen met zijn orkest de Regentostars. Kort na het liedje Laila ging hij solo en hield het orkest op te bestaan.

Majcherek werd geboren uit Poolse ouders die naar Limburg kwamen om als koempel te werken in de mijnen. Hij bracht elf lp's uit, 70 singles en zeven cd's. De zanger stond ruim 50 jaar op het podium. In 2016 zette hij een punt achter zijn actieve carrière.

Als eerbetoon aan Majcherek zendt L1 vrijdag 2 oktober om 18:30 uur de Limburg Doc: Laila uit op L1 TV.

Laila is een documentaire over de jukebox-hit Laila uit 1960 gemaakt door Hans Heijnen. Voor L1 was het Jaar van de Mijnen in 2015 aanleiding om deze film te laten maken. Laila was een ‘wereldberoemde’ tango in de hoogtijdagen van de Zuid-Limburgse steenkoolmijnen.

Laila werd uitgevoerd door de Regento Stars, een mijnwerkersorkestje uit Heerlerheide met leden van Oost-Europese komaf. Leider, leadzanger en klarinettist Bruno Majchereks roots lagen in Polen, evenals die van drummer Sigmund Zovotny. Trompettist Otto Zerdoner en accordeoniste Doortje Zerdoner kwamen oorspronkelijk uit Slovenië.

Laila is een traditionele tango over een verleidelijke haremdame die het hoofd van een legionair op hol brengt. Toen de pastoor in de zondagse preek waarschuwde voor het onzedige karakter van Laila, gingen de jongeren nog beter naar de tekst luisteren. En nadat de Duitse radio het nummer in de ban deed, eigenden de jukeboxen zich vanzelf het monopolie toe. De singleverkoop steeg enorm en er werden uiteindelijk meer dan 1 miljoen plaatjes verkocht.

In Duitsland meldden zich de bedenkers van de middelste ‘gewaagde tekst’ die Bruno Majcherek later zelf had toegevoegd. Er volgde de ene na de ander rechtszaak. Uiteindelijk werden de oorspronkelijke auteurs van het middelste stukje afgekocht. Onduidelijkheid over de precieze bedragen en het hoe en waarom dreef het orkestje uiteen.

In deze documentaire focust regisseur Hans Heijnen op het leven van de bedenker en leider van de Regento Stars: Bruno Majcherek. Hij zong nog alle nummers van de Regento Stars. En in de letterlijke en figuurlijke schaduw van de oude bandleider speelden de andere Regento Stars, Doortje en Otto Zerdoner, nog steeds ‘hun deuntje’ mee in bejaardenhuizen en thuis aan de keukentafel.

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

70 jaar WMC - aflevering 1

70 jaar WMC - aflevering 1

Op verzeuk op bezeuk: bisschop Harrie Smeets

Op verzeuk op bezeuk: bisschop Harrie Smeets

Limbourgeois - 12 juni 2021

Limbourgeois - 12 juni 2021

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 2

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 2

Plankenkoorts: nieuw alternatief podium op L1 TV

Plankenkoorts: nieuw alternatief podium op L1 TV

Komende dagen zonniger en warmer, volgende week tropisch warm

Komende dagen zonniger en warmer, volgende week tropisch warm

Logo 1Limburg

Programma's