Limburg Doc: John Bröcheler, een nieuw leven

Limburg Doc: John Bröcheler, een nieuw leven

Zaterdag 8 januari 11:00 | 16:00 | 23:00, zondag 9 januari 11:00 | 16:00 | 23:00, dinsdag 11 januari 15:15 en donderdag 13 januari 15:15 op L1 TV

Een opmerkelijk openhartig portret over een wereldberoemde Limburgse operazanger en zijn echtgenote. Volgens veel deskundigen is zanger John Bröcheler (1945) ongetwijfeld “Nederlands beste bariton” met een bijzonder nationaal en internationaal oeuvre. 

Geboren en getogen in Vaals vierde hij als operazanger grote triomfen op internationale podia in onder meer San Diego, Los Angeles, Toronto, New York, Australië, Milaan, Parijs en München. Zijn “thuishaven” was De Nederlandse Opera in Amsterdam, waar hij vooral in de jaren 1970 tot en met 2004 meer dan 20 operarollen voor zijn rekening nam. Hij werd in Amsterdam zelfs de huisbariton genoemd. Zijn talent en discipline zorgde dat hij een Limburger met wereldfaam werd.

De stem van mijn vader
Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten maakten in de jaren 2005 tot en met 2010 heel wat opnamen van John Bröcheler op de Limburgse podia en later zou blijken: unieke opnamen. In die jaren nam hij ook afscheid van de grote internationale tournees. Het reizen en vooral ook de spanning van optredens hoefden van hem niet meer zo nodig. John zelf zegt: “Het zingen is natuurlijk een hele ontwikkeling geweest. Als mensen het altijd hebben over talent zeggen ze dat ik die stem van God heb gekregen. Nee hoor, die stem heb ik van mijn vader gekregen.” Daar zit absoluut een genetische kern van waarheid in. Vader Rud was in Vaals kleermaker en zanger met een buitengewoon prachtige stem van nature en oom Casper bouwde een internationale zangcarrière op.

Opmerkelijk herstel van een herseninfarct
In 2018 werd John Bröcheler getroffen door een herseninfarct. Voor ieder mens een ramp, maar zeker voor deze Limburgse bariton, die met zijn stem wereldvermaardheid verwierf. Spraak, zangstem en fysieke mobiliteit waren ernstig aangetast door het infarct. Het niet “zomaar accepteren van wat hem overkwam”, een enorm doorzettingsvermogen, logopedie en fysiotherapie zorgden voor een opmerkelijk herstel. Spraakvermogen en zangstem werden stap voor stap verbeterd.

Buitengewoon openhartig
In de documentaire zijn John en echtgenote Leny buitengewoon openhartig. John vindt zijn vrouw een geweldige coach, die ook tijdens zijn carrière alle zaken wist te regelen. John zegt zelfs dat hij daardoor de kans kreeg om zich vrijwel uitsluitend met zingen bezig te houden. Ook na het infarct is Leny voor John de perfecte steun en toeverlaat en het is hartverwarmend te zien hoe beiden als maatjes door het leven gaan. In goede tijden en in moeilijke tijden. Het is ook knap van John dat hij zich na het infarct “klein weet te maken.”

IJzeren discipline
Een bejubelde wereldster krijgt online zangoefeningen van een oud- leerling, met als doel weer kracht in zijn stem te krijgen. Het doel is daarbij niet om ooit weer op te treden, maar de grenzen op te zoeken van mogelijkheden. Een belangrijke rol bij het revalideren speelt de ijzeren discipline van John. Een karaktereigenschap die hij ook had als zanger en die hem tot grote hoogte bracht. John verheugt zich op iedere dag dat hij leeft en voelt zich, ondanks de handicap, een tevreden mens.

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Blog: kansen voor lokale omroepen, de weg is lang

Blog: kansen voor lokale omroepen, de weg is lang

L1mburg Centraal - 5 februari 2023

L1mburg Centraal - 5 februari 2023

Alle Limburgse betaald voetbalduels live in L1 Sport Radio

Alle Limburgse betaald voetbalduels live in L1 Sport Radio

Alle liedjes van de KVL-finale 2023

Alle liedjes van de KVL-finale 2023

Diej van Bieëgdje winnen KVL 2023

Diej van Bieëgdje winnen KVL 2023

Gennepse onderscheiding Ganapja voor 't Bombakkes

Gennepse onderscheiding Ganapja voor 't Bombakkes

Programma's