Limburg Doc: Het zijn maar Duitsers

Limburg Doc: Het zijn maar Duitsers

Dinsdag 17 september 20:30

Het bekende Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten telt ruim 8000 kruisen. De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (gemeente Venray) is vier keer zo groot, met meer dan 31.000 doden. Zelfs in Limburg is 'Ysselsteyn' nauwelijks bekend.

In het gastenboek staat te lezen: ‘Duitse soldaten, niemand huilt om u! Niemand!’.

In de L1-documentaire 'Het zijn maar Duitsers' vraagt de Limburgse regisseur Bart Hölscher zich af of dit waar is. Wie legt al die verse bloemen bij de graven?

Hölscher sprak met buurtbewoners, de beheerder van het kerkhof, nabestaanden, een oud-SS’er en met een antifascist. Die laatste is keihard in zijn oordeel: “Hier liggen allemaal nazi’s. Wat mij betreft worden ze allemaal een paar kilometer verderop, aan de andere kant van de grens, gedumpt.”

De hoogbejaarde oud-SS’er Karl-Heinz Henschel, nog een jongen tijdens de oorlog, wil het graf van zijn voormalige maten bezoeken, maar durft niet omdat hij bang is voor zijn emoties.

Haatgevoelens van Nederlanders jegens Duitsers zijn na zeventig jaar voor een groot deel verdwenen. Tegelijk weten Nederlanders heel weinig over de verliezen en trauma’s aan Duitse zijde.

Bij het graf van haar overgrootvader vraagt de achterkleindochter van een gesneuvelde parachutist zich vertwijfeld af: “Moet ik trots zijn of moet ik droevig zijn? Moet ik bitter zijn? Moet ik me schamen dat hier een lid van mijn familie ligt?”

In persoonlijke verhalen toont de documentaire dat de oorlog ook in Duitsland niet zwart-wit beschreven wordt en generaties lang doorwerkt. Is er inmiddels ruimte voor nuance in ons beeld van de daders, de verliezers, de vijand?

Deze L1-productie, in samenwerking met de NTR, kwam tot stand met een financiële bijdrage van het Mediafonds. Productie; Hans Heijnen.

Terugkijken

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Logo 1Limburg

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

Man die zijn dode moeder in huis verborg weer voor de rechter, traumahelikopter naar ernstig ongeval, tennisster Demi Schuurs gaat opnieuw meedoen aan de WTA Finals en politicus zoekt mensen op na online scheldkanonnades. Dit en meer in onze 1Lunch.

Programma's