Lilianne Ploumen in de Stemming: “Europa moet de nieuwe wereldleider worden”

Lilianne Ploumen in de Stemming: “Europa moet de nieuwe wereldleider worden”

De Verenigde Staten hebben afgedaan als leider van de vrije wereld. Alleen Europa kan deze rol overnemen. Dat betoogde Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) zondag in het L1 radioprogramma De Stemming..

Ploumen was te gast vanwege de Thijs Wöltgenslezing die ze zaterdag heeft gegeven in Kerkrade. In deze lezing legde Ploumen uit dat wat haar betreft de rol van de Amerikaanse president als wereldleider ten einde is sinds het aantreden van Donald Trump.

Wat mij betreft is er een vacature voor leider van de vrije wereld. Lilianne Ploumen

“Hij spreekt over vrouwen in de zin van grap them by the pussy en hij maakt gehandicapten belachelijk. Heel anders dan zijn voorganger Barack Obama die de democratie verdedigde en je het recht gaf te zijn wie je bent. Die wilde je volgen. De Verenigde Staten bevochten de vrijheid en laten het nu afweten”, aldus Ploumen

De morele leiderschapsrol die de president van de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog had is dus voorbij. Ploumen heeft een zoektocht gemaakt langs andere landen. Velen vallen wat haar betreft bij voorbaat af. Ploumen somde de landen op die wat haar betreft geen kans maken: China vanwege schending van de mensenrechten, Rusland vanwege de opstelling over de MH17 vliegramp en de annexatie van de Krim, Zuid-Amerika vanwege de corruptie en India vanwege de nationalistische Hindu-politiek die belangen van andere groepen verwaarloosd.

“Alleen Europa blijft over als verdediger van de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap” constateert Ploumen. Daarom is het voor haar belangrijk dat de EU met één stem gaat spreken en hard gaat optreden tegen landen die het niet zo nauw nemen met de democratie. Die moeten in het belang van de EU als geheel hard aangepakt worden met sancties. Ploumen: “Landen als Polen en Hongarije verkwanselen de rechtstaat en gaan dus in tegen de afspraken die samen gemaakt hebben”.

|

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's