Leenhof

Leenhof

Onlangs stonden onze camera’s opgesteld in Landgraaf

leenhof (1).JPGMeimaand Mariamaand
Jongeren zal het niet zoveel meer zeggen, maar voor de rijpere Limburger geldt het nog steeds: meimaand – Mariamaand. En dus togen we op een stralende meidag, dit jaar op een zondag, om vijf uur ’s middags naar Leenhof, naar het kapelke op de berg, zoals we dat vroeger elke ochtend in de meimaand vanuit Schaesberg of Heerlen deden, om daar de eucharistieviering bij te wonen. Tot onze verbazing stonden we daar met 350 gelijk gestemden voor de aanvang van de dienst in stilte te luisteren naar en te genieten van het ruisen van de wind in het gebladerte en het kwinkeleren van de vogels. Een magische plek en dat al eeuwenlang, als we de geschiedenis mogen geloven.

leenhof (2).JPGVrienden Leenderkapel
Baron Johan Frederik van Schaesberg, heer van het gelijknamige kasteel onder in het Haesdal, was evenals zijn echtgenote een toegewijde aanhanger van het katholieke geloof en een groot vereerder van de Moeder Gods. Na de dood van zijn echtgenote, nota bene tijdens een bedevaart naar Kevelaer in 1644, besloot de baron een kapel te stichten, de huidige Mariakapel op de berg, die vervolgens ook als parochiekerk dienst deed. Het familiewapen prijkt boven de ingang van de kerk. Het familiebezit van de adellijke heer, de ooit zeer imposante waterburcht, is inmiddels vervallen tot ruïne, maar de kapel heeft door de eeuwen heen grote vitaliteit getoond in de verering van Maria. De laatste grote restauratie dateert van 1998. Een bloeiende stichting waakt over haar voortbestaan. De Vrienden van de Leenderkapel kent meer dan 250 leden en groeit nog steeds.

leenhof (3).JPGOs Wendy
Normaal gesproken komt bisschop Frans Wiertz zelf naar Schaesberg om de dienst te leiden, maar vandaag viert hij het 100-jarig bestaan van de Lourdesgrot in Banholt. Dus zijn vicaris Ton Storcken neemt waar en leidt de dienst die aanvoelt als een familiereünie. Er klinkt nog net geen applaus wanneer, zoals elk jaar, ook nu weer sopraan Wendy Kokkelkoren door de pastoor van Schaesberg wordt aangekondigd als ‘os Wendy’. Samen met toetsenist Falco Borsboom brengt zij onder andere een ontroerend Ave Maria ten gehore. Wanneer aan het eind van de dienst Wendy ’t Kapelke van de Limburgse troubadour Harry Bordon aanheft, zingen de aanwezigen uit volle borst mee, in gemeenschappelijke herinnering aan de plek ‘Woo mien mooder mich geleerd haet óm te beije.’

Jos Odekerken

Logo 1Limburg

Programma's