Latex komt niet altijd goed uit de verf

Latex komt niet altijd goed uit de verf

Muurverf is vaak niet goed bestand tegen schrobben. En latex die in één keer zou moeten dekken, doet dat in de helft van de gevallen niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond liet 23 witte muurverven in een laboratorium testen op onder andere dekking, hechting, veroudering en weerstand tegen schrobben. Daarnaast beoordeelden de onderzoekers de informatie op de verpakkingen en het gebruiksgemak. We bespraken de resultaten vanochtend met Gerard Spierenburg.

|

Loze belofte
Acht van de 23 muurverven beloven met termen als ‘monodek’, ‘ultradekkend’ of ‘in 1x dekkend’ dat ze de klus in één keer klaren. Vaak blijkt dat een loze belofte. Alleen bij Flexa Expert, Perfection Ultradekkend mat en Gamma Professional 1x dekkend was één verflaag voldoende. De meeste verven hebben twee lagen nodig en Histors Monodek zelfs drie lagen.

Schoonmaken
Om de schrobvastheid te testen, worden geschilderde gipsplaten 200 keer geboend. Daarna wordt gemeten hoeveel verf verloren is gegaan. De helft van de verven blijkt slecht tegen te kunnen. Maar liefst 12 producten scoren een onvoldoende op dit onderdeel. Dat geldt ook voor de uitzonderlijk goedkope OK Latex voor binnen van Gamma (€0,18/m²). En omdat de verf maar matig hecht en het eindresultaat ook al niet best is, komt deze verf als slechtste uit de test.

Sikkens levert met zijn Alphacryl Pure Mat SF de beste verf. De verf hecht uitstekend, geeft een mooi eindresultaat en is goed bestand tegen schrobben. De nummer twee op de lijst is Histor Clean. Deze komt als Beste Koop uit de bus. Behalve een goede hechting en een mooi eindresultaat is de prijs per vierkante meter (€0,39) voor deze verf erg gunstig.

Het volledige onderzoek (pdf) staat in de Consumentengids, die 30 oktober verschijnt.

Onderzoeksresultaten

Meer informatie is te lezen op de website van de Consumentenbond.

Test muurverf: '1x dekkend' zegt niet alles

Kris en Ruud op L1 Radio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag met Kris en Ruud van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Kris-en-Ruud

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's