Romeinse katakomben Valkenburg worden gerestaureerd

Romeinse katakomben Valkenburg worden gerestaureerd

In Valkenburg is men 25 meter onder de grond begonnen met de restauratie van Museum Romeinse Katakomben, één van de meest mysterieuze plekken van Limburg.

Rome
De katakomben zijn meer dan honderd jaar geleden aangelegd in een mergelgrot. Ze zijn een replica van een deel van de echte Romeinse catakomben in Rome, tunnelstelsels met ondergrondse begraafplaatsen.

Begin twintigste eeuw was een reis naar Rome onmogelijk voor de meeste mensen. Daarom werd in dit grottencomplex een nauwkeurige kopie gemaakt van de Romeinse begraafplaatsen van bijna tweeduizend jaar geleden.

Vandalisme
Door vandalisme en onvoorzichtige bezoekers zijn de Romeinse katakomben in Valkenburg de afgelopen tientallen jaren zwaar beschadigd. Op dit moment wordt de ondergrondse kapel ‘Capella Greca’ gerestaureerd. Deze restauratie is mede mogelijk gemaakt door een crowdfunding actie.

Deze restauratie is voor het publiek te volgen. Elke vrijdagmiddag kun je voortaan zien hoe de fresco's weer zichtbaar worden. Dit project gaat samen met een tijdelijke ‘work-in-progress expositie’ gemaakt in samenwerking met Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). Daarnaast is op dit moment de tentoonstelling ‘Reflections’ te zien, die de bezoeker op een andere manier naar het verleden laat kijken.

L1 Cultuurcafé

Cultuurcafé verslaggever Jolien Linssen bracht ene bezoek aan Museum Romeinse Katakomben en werd rondgeleid door artistiek directeur Maureen Bachaus.

|
|
|

Bezoek de website van Museum Romeinse Katakomben:

L1NWS

Elke dag nieuws om 17:30, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30, 22:30 en 23:30 uur op L1 TV.

Bekijk alle losse onderwerpen en hele uitzendingen

Meer regionaal nieuws vind je op 1Limburg

Logo 1Limburg

1Lunch: vrouwen laten mannen de brandjes blussen

1Lunch: vrouwen laten mannen de brandjes blussen

Bij een grote woningbrand in Maria Hoop zijn twee woonhuizen vrijwel helemaal uitgebrand, Perr Schuurs is het voorbije seizoen maar weinig in actie gekomen in de hoofdmacht van zijn broodheer Ajax en Loek 'Lieve Mona' Kessels is op 87-jarige leeftijd…

Programma's