L1NWS: Provincie Limburg wil wilde zwijnen bij grens tegenhouden

L1NWS: Provincie Limburg wil wilde zwijnen bij grens tegenhouden

De provincie Limburg wil wilde zwijnen bij de grens gaan tegenhouden.

Daarmee wil ze voorkomen dat de Afrikaanse varkensgriep overslaat naar Limburgse varkensstallen. De besmettelijke ziekte is in de provincie Luxemburg in België opgedoken.

Gedeputeerde Hubert Mackus maakt zich grote zorgen en wil maatregelen nemen om het virus tegen te houden.

|

Het virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich door rechtstreeks contact, maar ook via voorwerpen zoals voertuigen, laarzen en kleding. Maar ook besmette etenswaren kunnen het virus overbrengen.

|

Er is geen vaccin tegen de Afrikaanse varkensgriep. Daarom is die moeilijk te bestrijden. Voor mensen is het virus overigens niet gevaarlijk.

Het was bekend dat het virus in Oost-Europa was opgedoken. Maar dat het nu zo dicht bij huis is, is zeer verontrustend. Stel dat besmette wilde zwijnen richting Limburg komen, dan moeten we de grens kunnen afsluiten. Ik weet nog niet hoe. Maar dat gaan we onderzoeken. Gedeputeerde Hubert Mackus

Avondshow

Dennis en Sjoerd brengen je naar huis met het laatste nieuws en de lekkerste muziek. Iedere werkdag van 16:00 tot 19:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/avondshow

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Stan Valckx: 'Geen vertrouwen meer in Maaskant'

Stan Valckx: 'Geen vertrouwen meer in Maaskant'

VVV-Venlo heeft hoofdtrainer Robert Maaskant en zijn assistent Raymond Libregts op non-actief gezet omdat de clubleiding en technisch manager Stan Valckx na zeven verloren duels op rij geen vertrouwen meer heeft in het duo.

Programma's