L1NWS: Burck Brêane​ in Epen bestaat 450 jaar

L1NWS: Burck Brêane​ in Epen bestaat 450 jaar

Het Zuid-Limburgse Epen staat dit weekend in het teken van een eeuwenoude traditie: het Burck Brêane.

In het dorp wordt een grote hoop snoeiafval en hout in brand gestoken. Vandaag bestaat de traditie precies 450 jaar.

OntdekGulpenWittem.nl zegt over het Burck-Brêane:

De traditie van het Burck-Brêane dateert uit 1568. Van oorsprong is het een vastenvuur om boze geesten te verjagen, de vruchtbaarheid over de akkers af te roepen en het begin van de lente te vieren. In de loop van de tijd verwaterde het gebruik, maar in de jaren ’60 van de vorige eeuw, heeft Epenaar Paul Groneschild de traditie nieuw leven ingeblazen en met succes...

Het Burck-Brêane is uitgegroeid tot een van de grootste feesten in het dorp, georganiseerd door de Vereniging Burck-Brêane. “De traditie begint op de vrijdag na carnaval”, vertelt Ruud Belleflamme, voorzitter van de vereniging. “We halen dan grote vrachten snoeiafval op bij de boeren in de omgeving en hiermee leggen we de basis voor de ‘Burck’, de brandstapel.

Op zaterdagochtend gaan de leden van de vereniging samen met de kinderen uit het dorp fakkels maken van houten latten en jutte zakken. In een grote ketel worden oude kaarsen gesmolten tot kaarsenvet waarin de gemaakte fakkels enkele keren worden gedoopt. Daarna worden de kinderen getrakteerd op een poeffel.”

“Op Burck-zondag na de hoogmis, vindt het kamerschieten plaats”, legt Secretaris Eugène Blezer uit: “Kamers zijn zware metalen cilinders, die gevuld worden met kruit en worden ontstoken waardoor er harde knallen worden veroorzaakt. Aansluitend brengen we een grote fakkel van zo’n vier meter, in een kleine optocht naar het Burckplein, waar hij de rest van de dag blijft branden. Rond 13 uur gaan kinderen en begeleiders op tractoren en aanhangwagens verder met het huis-aan-huis inzamelen van brandbare materialen. Zij hebben ook een ‘klingelsbuul’ (collecte buidel) bij zich om geld in te zamelen voor het organiseren van het feest.

In de tussentijd werken jonge “Burckbouwers” aan het opbouwen van de enorme brandstapel. ’s Avonds op het Burckplein is het dan eindelijk zover; de fakkels worden aangestoken en uitgedeeld aan de kinderen. Onder begeleiding van Harmonie Inter-Nos gaan we samen in optocht door het dorp naar de Burck. Na een korte toespraak is het de eer aan groep 8 van de basisschool en enkele verdienstelijke Epenaren om de Burck aan te steken. Terwijl de ouderen nog gezellig samen zijn, worden de kinderen getracteerd op warme chocolademelk en wordt het feest daarna in de dorpscafé’s tot in de late uurtjes voortgezet.”

Het Burck-Brêane trekt elk jaar weer honderden bezoekers. Wat maakt dit evenement zo populair? Ruud Belleflamme: “Het is echt een feest voor jong en oud, waar ook nog eens veel dorpelingen een actieve rol in spelen. Zo bewaren ze hun kerstbomen en ander hout speciaal voor deze gelegenheid. En er werken vele vrijwilligers mee, van fakkeldragers tot Burckbouwers en tractorrijders. Zo levert het Burck-Brêane een bijdrage aan de saamhorigheid en leefbaarheid in Epen.”

Eugène Blezer vult aan: “De traditie is zo vervlochten met het dorp, dat zelfs oud-inwoners speciaal hiervoor terugkomen. Dat motiveert ons als vereniging elk jaar weer om het evenement te organiseren. Niet voor niets is Ruud al twintig jaar en ik ruim vijftien jaar bij de organisatie betrokken. En hopelijk mogen we het nog vele jaren blijven doen!”

L1NWS

Elke dag nieuws om 17:30, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30, 22:30 en 23:30 uur op L1 TV.

Alle losse onderwerpen en hele uitzendingen staan op L1.nl/L1NWS

Meer regionaal nieuws vind je op 1Limburg.nl

Logo 1Limburg

Programma's

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.