L1mburg Centraal: zestien houten woningen klaar in Weert

L1mburg Centraal: zestien houten woningen klaar in Weert

Het zouden de meest energiezuinige woningen van Limburg zij, zestien houten huizen in Weert. In januari dit jaar werd gestart met de bouw en nu kregen de eerste bewoners de sleutel.

Zo’n 200 mensen hadden interesse getoond in de woningen. De familie Van Gemert had geluk en heeft een sleutel bemachtigd. "Het aspect duurzaamheid spreekt ons wel aan”, zegt Wim van Gemert. "Onze woning is gasvrij, zelfvoorzienend met 18 zonnepanelen en het is van duurzame materialen gemaakt."

Hardhout

De woningen hebben houten binnen- en buitenmuren en zijn gebouwd door het bedrijf Nur Holz in opdracht van woningcorporatie Wonen Limburg. "Het bijzondere aan deze woningen is dat ze van hard hout zijn gemaakt. Er zit geen lijm tussen en er zijn beuken schroeven gebruikt", zegt Jos Wagemans van Nur Holz. Ook heeft de woning geen CO2-uitstoot. "Als je bakstenen of cement of beton maakt, heb je veel energie nodig", legt Wagemans uit. "Bij deze woning stop je een zaadje in de grond en 80 jaar later heb je een boom waar je het huis mee bouwt. Daarnaast neemt het hout CO2 op." Het hout komt uit Duitsland.

Levensloopbestendig
Voor Wim en Jeanne van Gemert is het ook van belang dat de woning levensloopbestendig is. "Op de begane grond hebben we een slaapkamer met een badkamer", zegt Van Gemert. "We zijn van een bepaalde leeftijd. Dan speelt dat ook mee. We hopen hier oud te worden."

Pilot project

De zestien woningen zijn voor de woningstichting een pilot. Om de huizen betaalbaar te houden voor de sociale huurmarkt, zijn de provincie en de gemeente Weert financieel gesprongen. "De huizen zijn zo’n 15 procent duurder dan een traditionele woning", zegt Wagemans. "Maar je krijgt er veel voor terug." Het is volgens hem bijvoorbeeld gezonder. "Je slaapt bijvoorbeeld beter. Uit onderzoek is gebleken dat je 3600 hartslagen minder hebt in een nacht dan in een gewone woning", verklaart Wagemans. "Daarnaast komt er geen CO2 vrij."

Prefab

De woningen zijn in zo’n acht maanden tijd gebouwd. De houten muren zijn in de fabriek gemaakt en in elkaar gezet. Wonen Limburg wil in de toekomst meer houten woningen gaan bouwen. Volgens de woningstichting is dat nodig om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Motivatiebrief

Het was niet vanzelfsprekend dat Wim en Jeanne van Gemert een woning in het nieuwe project zouden krijgen. "We hebben zelfs een motivatiebrief moeten schrijven", zegt Wim van Gemert. Binnen een maand hopen ze hun intrek te kunnen nemen in hun nieuwe woning. Maar bij de werkzaamheden moeten ze wel aan verschillende voorwaarden voldoen. "We mogen niet in de houten muren boren”, zegt Van Gemert. “En de houten muren zo maar schilderen mag ook niet zomaar." Maar dat neemt de familie voor lief. "Als je hier binnen komt, ruik je al het hout. Het is net alsof we vakantie hebben."

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal

L1mburg Centraal: Van Rey maakte zich sterk voor rampenwet

L1mburg Centraal: Van Rey maakte zich sterk voor rampenwet

L1mburg Centraal: honderd jaar oude partituren gered in Valkenburg

L1mburg Centraal: honderd jaar oude partituren gered in Valkenburg

Pride Week: Yaël in gesprek met haar ouders

Pride Week: Yaël in gesprek met haar ouders

Ook komende dagen wisselvallig

Ook komende dagen wisselvallig

Plaggenhouwers strooien met platencontracten

Plaggenhouwers strooien met platencontracten

Sofasessies: Marit Brugman

Sofasessies: Marit Brugman

Logo 1Limburg

Programma's