
Al 10 jaar worden Limburgse derdeklassers van de middelbare scholen gevolgd om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van leerlingen. Die werden afgelopen schooljaar ook gevolgd, in coronatijd, tijdens de lockdown. Daaruit bleek dat vooral vmbo-leerlingen die praktisch onderwijs volgen last hadden van thuis onderwijs volgen. Trudie Schils is hoogleraar van de universiteit van Maastricht leidt het onderzoek.
Schils concludeert dat vmbo'ers het vaakst angstig, onzeker en negatief zijn over hun toekomst en hun leerprestaties. In een jaar tijd is het percentage vmbo'ers dat denkt dat ze hun opleiding gaan halen gezakt van 85 procent naar 75 procent.
Angst en onzekerheid
"Dat komst mede doordat zij vaak praktijklessen moesten missen door het digitaal onderwijs," legt ze uit. "Dus in plaats van leren aan de hand van de praktijk, moesten ze meer aan de slag met de 'saaie' theorie. Vooral luisteren, stilzitten en toetsen maken. Dat vonden de leerlingen niet leuk."
Ondersteuning
"Verder zie je dat ze niet altijd evenveel ondersteuning thuis krijgen, doordat ouders het niet kunnen of geen mogelijkheden hebben om de jongeren te helpen. Zo zijn er gezinnen die geen computer thuis hebben. Hierdoor kunnen de leerlingen dus geen online les volgen. Uiteindelijk hebben ze die wel van hun opleiding gekregen", vertelt hoogleraar Schils.
Groot onderzoek
In een langdurig onderzoek naar kwaliteit in het onderwijs worden derdeklassers van een groot aantal Limburgse middelbare scholen al ruim tien jaar gevolgd. In dat onderzoek konden nu de effecten van de coronacrisis meegenomen worden. Leerlingen die het vwo, de havo, of het vmbo volgen worden ondervraagd.
Een van de oorzaken van de angst bij een deel van de vmbo-leerlingen komt voort uit de onzekerheid over hun laatste leerjaar dat voor de deur staat. Derdejaars leerlingen van de havo en het vwo blijven nog langer middelbaar onderwijs volgen.
Conclusie
Het onderzoek naar de effecten van de coronacrisis op de kwaliteit van het onderwijs is op dit moment nog wel in volle gang. Maar hoogleraar Schils durft al een eerste voorzichtige conclusie te trekken. "Maatwerk is heel belangrijk. Een advies geven is lastig omdat we nog middenin het onderzoek zitten. Maar een eerste advies is om het mentorgesprek belangrijk te maken. Geen algemene programma's uitrollen, want dat lukt niet voor alle leerlingen. Maar ik snap ook dat het maatwerk ondertussen ook heel ingewikkeld kan zijn, zeker omdat leraren al hun stinkende best doen", concludeert Schils.
L1mburg Centraal
Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 uur op L1 TV
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal