L1mburg Centraal: vier scenario's voor Maastricht Aachen Airport

L1mburg Centraal: vier scenario's voor Maastricht Aachen Airport

Wat wordt de toekomst van Maastricht Aachen Airport? Het provinciebestuur komt woensdag met een definitief voorstel voor het vliegveld in Beek. Er liggen vier opties op tafel: van forse groei tot keiharde sluiting. Gedeputeerde Staten zullen de voor- en nadelen van alle scenario's zo gedetailleerd mogelijk uitwerken.

Vandaag deel 2 waarin we inzoomen we op die modellen.

In de studio is directeur Jos Roeven van Maastricht Aachen Airport te gast,

De toekomst van Maastricht Aachen Airport ligt opgesloten in vier scenario's.

1. Groeiruimte benutten
De eerste variant is de 'Groeiruimte benutten'. In de praktijk betekent dat forse groei van het vliegveld. Meer vracht en meer passagiers en dat levert ook extra banen op. Maar ook meer herrie voor de omgeving. Het aantal vliegbewegingen loopt op tot 22.000 per jaar en ruim 13.000 omwonenden krijgen te maken met ernstige hinder van het vliegverkeer.

2. De omgevingsbewuste luchthaven
De tweede variant wordt de 'Omgevingsbewuste luchthaven' genoemd. Er komen meer vrachttoestellen, maar het aantal vliegtuigen met passagiers neemt af. De positie als tweede vrachtluchthaven van Nederland, na Schiphol, wordt verder verstevigd. Het gevolg voor de omgeving is ruim 11.000 vliegbewegingen per jaar en ruim 5.000 omwonenden die overlast ondervinden. Verkenner Pieter van Geel kwam begin vorig jaar met zijn langverwachte rapport over de toekomst van het vliegveld. Zijn conclusie toen, past bij deze variant.

3. Innovatief en duurzaam vliegen
'Innovatief en duurzaam vliegen' is de volgende variant. Daarin wordt volop ingezet op elektrisch vliegen vanaf het jaar 2030. Het accent ligt op het zakelijke verkeer, zeg maar het bedrijfsleven. De luchthaven is er vooral voor reizen van 100 tot 700 kilometer en het vliegveld is zo duurzaam geworden dat het kan concurreren met het internationale weg- en treinverkeer.

4. Sluiting
De laatste optie is een rigoureuze. Sluiting van het vliegveld betekent het einde van het vliegen op Beek. Niemand heeft dan meer last van de herrie of de uitstoot van kerosine en dus krijgt het vliegveldterrein een andere bestemming. Een groot deel wordt een park van zonnepanelen, De natuur krijgt meer ruimte en er is plek voor woningbouw en wellicht kunnen er zich nieuwe innovatieve bedrijven vestigen. Tegenstanders van het vliegveld hielden onlangs een symposium over de invulling van het terrein mocht Beek definitief sluiten.

Kijk ook deel 1: de markante geschiedenis van het vliegveld

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal

L1mburg Centraal - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Limburgse 10 van april 2023

Limburgse 10 van april 2023

Cultuurcafé: Michel Sluysmans, expo Armando en een miljoenenvleugel

Cultuurcafé: Michel Sluysmans, expo Armando en een miljoenenvleugel

Plat-eweg: debuut-single voor Geleense zangeres Eefje

Plat-eweg: debuut-single voor Geleense zangeres Eefje

Programma's