L1mburg Centraal: Steeds meer interesse in Eerste Wereldoorlog

L1mburg Centraal: Steeds meer interesse in Eerste Wereldoorlog

Mannen van middelbare leeftijd die zich verkleden als militairen uit de Eerste Wereldoorlog. En dat bovendien ook nog behoorlijk serieus nemen. Ze waren de afgelopen maanden veel te zien op historische festivals in Europese landen die meededen aan de Grote Oorlog van 1914-1918. In Nederland is die belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog nog klein. Maar organisatoren van Eerste Wereldoorlog re-enactmentfestivals denken dat dat wel eens kan veranderen.

De Gordon Highlanders is een Schots infanterie regiment dat zijn sporen verdiende op de slachtvelden van de Eerste Wereldoorlog. Martin Blom kleedt zich regelmatig in het uniform -inderdaad met kilt. Zo ook tijdens een re-enactment festival naast het kasteel van Eijsden. Blom: "De Eerste Wereldoorlog fascineert me in zoverre dat de militairen er in 1914 van uitgaan dat ze met Kerst weer allemaal thuis zouden zijn, maar dat valt tegen. Toch hopen ze ieder jaar weer met Kerst thuis te zijn".

Zondag is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. De stichting Memorial Eijsden 1918-2018 heeft die historische gebeurtenis aangegrepen om dit jaar allerlei activiteiten te organiseren die een inkijk geven in het leven in het grensdorp tijdens de jaren van de Eerste Wereldoorlog. De inwoners van Eijsden zaten namelijk met hun neus bovenop de oorlog: ze zagen hoe over de grens huizen in brand werden gestoken, ze hoorden kanonnen bulderen, keken tegen een elektrische draad aan die de grens afsloot en kregen vluchtelingen te gast.

Jos Kickken van Memorial Eijsden 1918-2018: "Ze zeggen dat je hier zelfs de kanonnen van Verdun kon horen". Hij is ervan overtuigd dat door dit soort particuliere initiatieven de aandacht voor de Eerste Wereldoorlog zelfs in Nederland toeneemt.

Voor Martin Blom is het uitdossen in de militaire kledij van toen bloedserieus: "We maken duidelijk welke waanzin in het verleden gebeurd is. We laten zien hoe dat is kunnen ontstaan en op die manier willen we mensen prikkelen daar weer studie naar te doen. De geschiedenis blijft zich herhalen. Tot je van je fouten wil leren".

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's