L1mburg Centraal: 'Onderzoek bestuurscultuur beneden alle peil'

L1mburg Centraal: 'Onderzoek bestuurscultuur beneden alle peil'

Teleurstelling en ergernis. Dat zijn de emoties van Klaartje Peters na het lezen van het rapport over de Limburgse bestuurscultuur. De hoogleraar regionale en lokale politiek windt er geen doekjes om. Een slecht rapport, zegt ze, Limburg verdient beter.

De opvallend harde evaluatie van Peters volgt op een onderzoek naar een decennium Limburgse bestuurscultuur door drie gerenommeerde onderzoekers: president Arno Visser van de Algemene Rekenkamer, hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen en voormalig hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy.

Teleurstelling en ergernis
Zij concludeerden in het rapport 'Engelen bestaan niet' dat de Limburgse bestuurscultuur nauwelijks afwijkt van de rest van Nederland. Peters oordeelt meedogenloos: "Teleurstelling en ergernis overheersen bij mij. We zijn niet gediend met een rapport dat de problemen onder het kleed probeert te schuiven. Dat proefde ik in het rapport."

Klusjesmannen
Peters is vooral teleurgesteld in het feit dat niet duidelijk is welke integriteitsmeldingen onderzocht zijn en welke niet. "Ik mis een onderbouwing van de conclusies van de commissie", zo stelt de hoogleraar lokale en regionale politiek. "Ik vind ook dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de rapporten die de laatste jaren zijn verschenen. Want er is natuurlijk wel het een en ander onderzocht de afgelopen jaren. Dat vind ik echt een gemiste kans." Daarbij noemt Peters het rapport 'Wegkijken als cultuur' van Wim Derksen en Ernst ten Heuvelhof over de IKL-affaire.

In een opiniestuk in NRC haalt ze ook de klusjesmannenaffaire aan. "In 2019 bleek dat het Limburgse provinciebestuur steeds weer dezelfde oud-bestuurders en partijgenoten opdrachten bezorgde. Dat week af van de bestaande aanbestedingsregels en liep op tot enorme bedragen van meer dan zeven ton per persoon, meer dan alle andere provincies bij elkaar", aldus Peters ."Is dat geen teken van een afwijkende bestuurscultuur?"

Beeldvorming
Volgens Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, heeft het imago van Limburg vooral te maken met beeldvorming. "We zijn niet naar het Openbaar Ministerie hoeven stappen, er is geen groot patroon aangetroffen van integriteitsproblemen", zo liet Visser weten bij de publicatie van het rapport. "We hebben onderzoek laten doen naar mediapublicaties. Dan zie je dat de publicaties de afgelopen tien jaar - van alle media bij elkaar - wijzen naar twee partijen, VVD en CDA, en Limburg. Als je onderzoek doet naar wat er in het hele land gaande is, dan levert dat niet hetzelfde beeld op. Dus dat beeld van publicaties en het beeld in de werkelijkheid, dat zijn twee verschillende dingen. En dat vergt toch wel aandacht."

Media

Peters heeft veel moeite met die verwijzing naar de media in het rapport 'Engelen bestaan niet'. "Ik mis een analyse over de vraag wat er nu ten grondslag ligt aan die affaires. Het rapport stelt teleur en legt voor een deel de schuld van de ophef over die affaires bij de onafhankelijke media, NRC en De Limburger. Dat vind ik eerlijk gezegd een onzinnige analyse en beneden alle peil. Ik vind dat we beter verdienen in Limburg."

Onderzoeker Arno Visser reageerde eerder in NRC op dat verwijt: "De hoofdredacteur van De Limburger wilde 'in de spiegel kijken' en 'opperde dat maatvoering wel degelijk een punt van discussie kan zijn'. Ik zag die reflectie niet bij NRC. Ik vind dat jammer. Extra jammer, zo voeg ik daar vilein aan toe, omdat ik al 25 jaar een mooi hoofdcommentaar uit 1995 op mijn nachtkastje heb liggen, figuurlijk gesproken. Daarin waarschuwde NRC tegen mediacratie. Dat was precies wat hier gaande was."

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal

Óngerwaeg over de Ring of Fire in Well

Óngerwaeg over de Ring of Fire in Well

Terugkijken: de derde halve finale van het LVK

Terugkijken: de derde halve finale van het LVK

Alle liedjes van de derde halve finale van het LVK op een rijtje

Alle liedjes van de derde halve finale van het LVK op een rijtje

L1mburg Centraal: moreel kompas provincie kan beter

L1mburg Centraal: moreel kompas provincie kan beter

L1mburg Centraal: VVV, MVV en Roda komen in actie

L1mburg Centraal: VVV, MVV en Roda komen in actie

Schrijf je nu in voor de Einzelgängeroptocht in Wijlre

Schrijf je nu in voor de Einzelgängeroptocht in Wijlre

Programma's