L1mburg Centraal: Overuren draaien om bouwgrond te controleren op PFAS

L1mburg Centraal: Overuren draaien om bouwgrond te controleren op PFAS

Minister-president Mark Rutte praat met de bouwsector en de boeren, want er moet een oplossing komen voor de stikstofcrisis en al die stilliggende bouwprojecten. Het kabinet wil deze week met een pakket maatregelen komen zodat er weer gebouwd kan worden. Ondertussen hebben bedrijven die monsters nemen van bouwgronden het ontzettend druk. want alle bouwgrond moet gecontroleerd worden op de aanwezigheid van en vervuilende PFAS. Ook Geonius in Geleen draait overuren.

Joep Beugels en Maurice Witteveen zijn in de Landgraafse wijk Schaesberg met een grondboor in de weer. "We zijn met een grondboring bezig om te kijken hoe de bodemkwaliteit is", ligt Beugels toe. "We doen dat tot een diepte van 3 meter."

Strengere normen
Het duo merkt dat het drukker is dan normaal. Beugels en Witteveen werken voor ingenieursbureau Geonius. Volgens Marcel Stienstra van het bedrijf is aan het einde van het jaar altijd druk. Maar dit jaar is het nog drukker. "Door de nieuwe, strengere normen voor PFAS moeten we veel onderzoeken die we voor 1 oktober hebben gedaan, opnieuw doen", verklaart hij. "Want bij eerdere onderzoeken is PFAS niet meegenomen. Nu zijn die gegevens wel nodig." Dat betekent extra werk voor het bedrijf en extra kosten voor de klant. "Daar staat tegenover dat veel projecten stilliggen door de stikstofcrisis. Anders hadden we het nog veel drukker."

Schadelijk
Sinds 1 oktober zijn de normen voor PFAS aangescherpt. Sindsdien mag in 1 kilo grond nog maar 0,1 microgram van PFAS zitten. Dat is een verzamelnaam voor zo'n 6000 stoffen. Die stoffen zijn door de mens gemaakt en zitten in onder andere koekenpannen en kleding. De stoffen worden niet afgebroken door de natuur en kunnen schadelijk zijn voor de mens.

Jas uit
Beugels en Witteveen zijn nu extra op hun hoede. "Bijvoorbeeld regenjassen, die doen we nu niet meer aan als we monsters van grond nemen", verklaart het duo. "Want op een regenjas zit ook PFAS. Dat kan leiden tot vervuiling van het monster. Dat willen we natuurlijk niet hebben." Want een te hoge waarde heeft grote consequenties voor de klant. Dan mag de grond niet afgevoerd worden. Hierdoor zijn al veel bouwprojecten stil komen te liggen.

Laboratoria
De grondmonsters in Landgraaf worden in potjes gedaan. Vervolgens worden de codes op de potjes gescand en dat wordt verstuurd naar een laboratorium. Daar wordt het onderzocht. In Nederland zijn maar drie laboratoria die het onderzoek mogen doen. En dat knelt. "Het duurde soms drie tot vier weken voordat we de resultaten kregen", zegt Stienstra. "Maar de laboratoria hebben opgeschaald en de wachttijd is gelukkig teruggelopen tot een paar dagen."

Stress
Vooral voor de particulier is dat belangrijk, stelt Stienstra. "Grote aannemers weten wat er gebeurt. Maar bij particulieren kan het leiden tot stress", merkt hij. "Ze vragen zich dan af: wat nu?"

Hogere waarde
Ondertussen zoekt het kabinet nog steeds naar een oplossing voor de PFAS-crisis. Volgens Stienstra moeten de normen bijgesteld worden. "Een iets hogere waarde zou al fijn zijn", stelt hij. "Dan wordt in ieder geval niet al het grondverzet belemmerd, zoals nu het geval is. Dan kunnen onze klanten weer verder met bouwen." Door de stikstof- en PFAS-crisis is veel werk in de bouw stil komen te liggen. De bouwsector trok daarom eerder naar Den Haag. De sector eist dat het kabinet maatregelen neemt zodat er weer gebouwd kan worden.

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Buitengewoon: nuttig onkruid

Buitengewoon: nuttig onkruid

Óngerwaeg raakt opgewonden van klokken in Oost-Maarland

Óngerwaeg raakt opgewonden van klokken in Oost-Maarland

Podium voor Peul Jan, Beppie Kraft, Martin Sillen en Floortje Hover

Podium voor Peul Jan, Beppie Kraft, Martin Sillen en Floortje Hover

Valkenburgse vastelaovend wordt gevierd #indehoeskamer

Valkenburgse vastelaovend wordt gevierd #indehoeskamer

Carnavalshart, nieuwe tv-serie: zo blijft het vastelaoveshart toch kloppen

Carnavalshart, nieuwe tv-serie: zo blijft het vastelaoveshart toch kloppen

L1mburg Centraal - 22 januari 2021

L1mburg Centraal - 22 januari 2021

Logo 1Limburg

Programma's