L1mburg Centraal: Op de vlucht van Luik naar Limburg tijdens Eerste Wereldoorlog

L1mburg Centraal: Op de vlucht van Luik naar Limburg tijdens Eerste Wereldoorlog

De vlucht per boot van 107 Belgen naar Nederland in 1917 heeft alle ingrediënten voor een spannende thriller. Het is het verhaal van een nachtelijk tocht vanuit Luik over de Maas naar Limburg. Met achtervolgingen, zoeklichten en levensgevaarlijke versperringen.

Wellicht is dit ook wel de meest spectaculaire vlucht vanuit bezet België naar het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. In totaal vluchtten toen één miljoen Belgen naar het veilige Nederland. Ook in Limburg kwamen uiteraard veel berooide en getraumatiseerde Belgen de grens over.

Zondag is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. De hele week blikken we daarom terug op de jaren 1914-1918.

Opmerkelijk genoeg ging die opvang van 1 miljoen Belgen redelijk goed en was er weinig tegenstand. Hoe anders is dat nu. De aantallen worden nog indrukwekkender als je bedenkt dat Nederland toen maar 6,5 mijoen inwoners telde.

De grens met Nederland oversteken werd tijden niet altijd eenvoudig want de Duitsers hadden een elektrische draadversperring opgericht. Zelfs dwars door de Maas op de plek waar deze rivier Nederland binnenkomt: bij Eijsden. Dit was de plek waar de Belgische boot Atlas V in 1917 voor veel spektakel zorgde.

Kapitein Jules Hentjens was het brein achter de ontsnapping. Hij zat in Luik in het verzet en verzamelde in het geheim 107 landgenoten op zijn boot. Midden in de nacht gingen ze op weg naar Eijsden. Herbert Michon van Memorial Eijsden 1918-2018: "Dat was best een heftige tocht. Stiekem vertrokken in het donker. Onderweg opgemerkt door de Duitsers en in de schijnwerpers gezet. De boot werd beschoten, achtervolgd en intussen moesten grindbanken omzeild worden.

Uiteindelijk kwamen ze aan de grens waar eenn staalkabel over de Maas was gespannen samen met een draad met elektriciteit. Maar Hentjens had zich daar op voorbereid; het ramde en doorbrak de staalkabel. Toen waren ze in het veilige NL".

De 107 opvarenden van de Atlas V zouden niet lang in Limburg blijven. Niet veel later waren ze via Nederland en Engeland doorgereisd naar het Belgische leger dat aan de IJzer in gevecht was met de Duitsers. Maar hun aankomst in Eijsden zullen ze niet snel vergeten zijn. De Atlas V was namelijk tot stilstand gekomen aan de oever bij een café.

Herbert Michon: "Het was midden in de nacht. Ze hebben aangeklopt bij cafe Warnier. Daar zijn ze hartelijk ontvangen. Binnen no time was de vlucht bekend in Eijsden. Er werden Belgische vluchtelingen die hier woonden opgetrommeld om te vieren dat de vlucht was geslaagd. Het Belgische volkslied -het Brabanconne- werd gespeeld en dat hoorden ze natuurlijk ook aan de Belgische overkant . Toen wisten ze daar dat de vluchpoging geslaagd was"

Morgen deel 4 van onze serie over Limburg en de Eerste Wereldoorlog: dan over de toenemende interesse in die vergeten oorlog.

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's