L1mburg Centraal: oeuvre-tentoonstelling Pii Daenen in Van Bommel van Dam

L1mburg Centraal: oeuvre-tentoonstelling Pii Daenen in Van Bommel van Dam

Na een uitgebreid overzicht van topstukken uit de eigen collectie, komt het vernieuwde Museum van Bommel van Dam nu met werk van regionale kunstenaars, te beginnen met een oeuvre-tentoonstelling van de in Steyl geboren kunstenaar Pii Daenen.

Een geplette babykamer, een servies van bijenwas en een smeltende ijstafel die in zal storten tijdens de tentoonstelling. Dat zijn slechts enkele van de ruim 1.000 kunstwerken die Pii Daenen maakte en waarvan een selectie te zien is in de nieuwe tentoonstelling Pii-Files 505.

De in 1950 in Steyl geboren Pii Daenen heeft als eerste kunstenaar uit de regio een overzichtstentoonstelling gekregen in het vernieuwde Museum van Bommel van Dam.

Uniek universum

Museumdirecteur Paulo Martina wist het het na een bezoek aan het atelier van Pii in Belfeld meteen: dit wil ik exposeren. "Het is zo’n volstrekt uniek universum. De verscheidenheid en het ambacht. Ik heb in dertig jaar tijd zó veel kunstenaars en kunstwerken gezien. En maar zelden raak je recht ontroerd door iets. In het atelier van Pii Daenen had ik dat wel."

Niet graag op voorgrond

Het feit dat Pii nog nooit een grote overzichtstentoonstelling had gehad verbaasde Martina dan ook wel. Het zal misschien te maken hebben met de aard van Daenen. Hij staat niet graag op de voorgrond en laat zijn werk liever zelf spreken "Hij is geen gemakkelijke kunstenaar. Ook niet voor een museumdirecteur", zegt Martina. "Maar de moeilijkste kunstenaars maken soms wel het beste werk."

Laarzen

Pii zelf toont zich nuchter zoals hij is. "Ik heb het altijd natuurlijk en vanzelfsprekend laten lopen. Het moment moest zich vanzelf aandienen. Nu is dat moment gekomen." Pii is in Venlo het meest bekend vanwege Boots Of The Hunter, de metershoge kunststof laarzen die voor het eerst te zien waren op de Floriade en inmiddels een vaste plek hebben gekregen voor het stadskantoor.

50 jaar werk

Pii maakte in 50 jaar tijd heel veel verschillend werk. Hij is als 70-plusser bezig aan de laatste fase van zijn kunstenaarschap. Hij schenkt het archief met zijn werk aan het Venlose gemeentearchief. Daarvoor heeft hij zijn carrière met al zijn werk in kaart gebracht. Al zijn installaties, video’s, foto’s, performances, tekeningen en drukwerken zijn verzameld in een boek. Een selectie is te zien in het museum.

Babykamer

Centraal in de tentoonstelling staat het project Nursery Room. Die installatie bevat opgeblazen objecten uit een babykamer zoals een babybox, commode, meerdere kinderwagens en een babybadje. Volgens de kunstenaar staat het werk dat anderhalf keer de werkelijke grootte van de voorwerpen heeft, symbool voor de soms overspannen verwachtingen die mensen hebben bij een kinderwens. Pii Daenen en zijn vrouw bleven zelf kinderloos. De kunstenaar wil daar niet veel over kwijt maar het is overduidelijk dat dit de inspiratie vormt voor dit werk.

Platgewalst

Al bij het maken van de beelden wist Pii dat de werken zouden worden platgewalst of geshredderd. Als onderdeel van het proces. Volgens Pii gaat het om een kringloopproces zoals alles in de natuur. Het platwalsen van de werken gebeurde vorige maand in Belfeld bij een metaalbedrijf. De geplette werken zijn tentoongesteld in het museum.

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal

Stemmingmakers met ondernemer Cor Bosman

Stemmingmakers met ondernemer Cor Bosman

Viva Classic Live 10 jaar

Viva Classic Live 10 jaar

Natuurlijk Limburg: Geleenbeekdal

Natuurlijk Limburg: Geleenbeekdal

Super handig! Alle liedjes van Op verzeuk op bezeuk in een playlist

Super handig! Alle liedjes van Op verzeuk op bezeuk in een playlist

Dit zijn prima ijsjes als je minder calorieën wilt eten

Dit zijn prima ijsjes als je minder calorieën wilt eten

Heerlen Rooftop Festival: trots op de eerste (kleine) oogst

Heerlen Rooftop Festival: trots op de eerste (kleine) oogst

Programma's