L1mburg Centraal: Niena Bocken over gelijkheid

L1mburg Centraal: Niena Bocken over gelijkheid

De emancipatie van de LHBTI-gemeenschap. Daar draait het vandaag om in bij de Pride in Amsterdam, in een week waarin transgenders in Heerlen werden weggepest. Daarnaast ondervinden homoseksuelen nog dagelijks verbaal of fysiek geweld. Zoals de 37-jarige Niena Bocken uit Maastricht. Zij schreef deze week op Facebook over een incident waarbij zij en haar vriendin op straat werden geschoffeerd omdat ze hand in hand liepen. Naar aanleiding van het incident schreef Niena een vlammend betoog op internet over welke incidenten homo's vrijwel dagelijks moeten meemaken. En we hebben Niena gevraagd om dat betoog ook hier met ons te delen.

Dat ik dit soort dingen schrijf is niet om meelij te wekken, maar omdat ik mensen bewust wil blijven maken wat het kan betekenen wanneer je wordt geboren als niet-hetero. Veel mensen uit mijn (niet-hetero) vriendenkring hebben dingen meegemaakt die VEEL erger waren, tot aan ziekenhuisopnames aan toe.
Daders worden zelden gepakt en anti-homogeweld is ook heel erg moeilijk 'vast te stellen' achteraf. Dat maakt aangifte doen weinig aantrekkelijk. Een veel gemaakte opmerking, hoe goed bedoeld ook, is 'Laat je niet kisten.’.

Door mensen die ons lastigvallen per definitie níet serieus te nemen, wordt het probleem alleen maar groter. Ik denk dat we deze mensen júist serieus moeten nemen, omdat hun acties en uitspraken in de praktijk serieus schadelijk zijn. Het is te kort door de bocht om ze weg te weg te zetten als gekkies of bekrompen lui.

Mensen die mij hebben lastiggevallen vanwege mijn geaardheid zijn namelijk van verschillend allooi. Ze zaten op de MAVO én op het Atheneum. Dit keer waren het Marokkanen, de vorige keer blanke Limburgers. Toen ik een keer met een vriendin aangifte wilde doen nadat we met bedreiging van jongeren te maken kregen, gaf de agent ons het advies om ons 'minder aanstootgevend' te gedragen. Meer als hetero, bedoelde hij.

Op de middelbare school werd regelmatig de deur van de WC waar ik zat opengedraaid omdat ik niet zou thuishoren op het vrouwentoilet. We werden eens door een taxichauffeur geweigerd. Zelfs in mijn werkomgeving hoorde ik volwassen collega's onderling vernederende dingen over homoseksuele cliënten zeggen. Het zijn maar een paar voorbeelden.

Humor is erg belangrijk. Maar er is een verschil tussen satire en ordinair homofoob gebral. Types als Johan Derksen vinden dat we tegen een stootje moeten kunnen en ons aanstellen. Als er één doelgroep is die incasseringsvermogen heeft leren trainen, dan zijn wij het wel. Misschien is het ook daarom dat vooral wij structureel onderwerp van spot zijn, en is Derksen bang dat andere bevolkingsgroepen minder humor hebben. Precies dat is ongelijkheid.

Ik heb het in mijn hele jonge jaren ontzettend moeilijk gehad met wat ik voelde en wie ik was. Vanaf mijn coming-out op de middelbare school heb ik me juist NIET aangesteld; ik heb moeten accepteren dat ik nageroepen en nagekeken werd. Dat homograppen maken normaal was, en IK degene was die afweek. Je mag álles vinden en voelen wat je wil, een ander hiermee lastigvallen is een ander verhaal. Ik hoef niet te accepteren je je eigen ongemak botviert op mij en te horen dat het 'Goor' is, óf dat het 'Juist wel lekker of geil' is. Vraag je aan je ouders hoe ze 'het' eigenlijk doen? Nee? Dan aan ons ook niet.

Ook maakt het niet uit hoe je eruit ziet. Of je nu juist wel of niet voldoet aan het stereotype; in alle gevallen heb je er recht op met rust te worden gelaten. Soms lijkt het of je alleen homoseksueel mag zijn als je je maar niet gedraagt als eentje. Dat zou hetzelfde zijn als wanneer je tegen een Noord-Afrikaan zou zeggen dat je het prima vindt dat hij een donkere huidskleur heeft, zolang hij zich maar wit schminckt.

Discriminatie zit niet alleen in grote, maar ook in kleine dingen. Woorden als 'homo, flikker, mietje' worden enkel gebruikt wanneer iemand iets negatiefs wil omschrijven. Zet in al die gevallen eens het woord 'neger' in de plaats; kan het dan nog steeds? Nee dus, ook niet. Het woord 'tolerantie'...impliceert dat eigenlijk dat het gaat over iets dat we "níet willen, maar oogluikend toestaan"? Dat is al een verkeerd uitgangspunt. 'Tolereer' ik dan zelf ook hetero's? Of 'tolereer' ik mensen met een bril of rood haar? Nee, die zijn er gewoon, punt.

Ik wil helemaal niet bezig zijn met mijn geaardheid, maar ik word er soms toe gedwongen. Zie of hoor je ooit dat iemand wordt lastiggevallen met woorden of daden? Ga erheen, sta ernaast, toon verzet. Ik heb daar vroeger veel aan gehad. Zelf doe ik dat ook.
Niena Bocken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

L1mburg Centraal - 28 maart 2020

L1mburg Centraal - 28 maart 2020

L1mburg Centraal: Limburgse volkslied voor stervende coronapatiënt

L1mburg Centraal: Limburgse volkslied voor stervende coronapatiënt

L1mburg Centraal: OLS 2020 afgeschoten

L1mburg Centraal: OLS 2020 afgeschoten

L1mburg Centraal: De bezorgservice van De Gats

L1mburg Centraal: De bezorgservice van De Gats

L1mburg Centraal: De eerste ervaringen met de Limburgse coronacentra

L1mburg Centraal: De eerste ervaringen met de Limburgse coronacentra

L1mburg Centraal: Gymmatje is beste vriend van Demi Schuurs

L1mburg Centraal: Gymmatje is beste vriend van Demi Schuurs

Logo 1Limburg

Programma's