L1mburg Centraal - 26 mei 2019

L1mburg Centraal - 26 mei 2019

Memorial Day in Margraten. paardenbranche niet blij met nieuwe richtlijnen, opening Fortuna museum in Sittard en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van zondag 26 mei 2019

Met de volgende onderwerpen:

Memorial Day in Margraten

Margraten was het toneel van een grote herdenkingsdienst. Op de Amerikaanse begraafplaats werden de gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. Memorial Day, heet dat, en daar wordt wereldwijd bij stilgestaan, ieder jaar. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van bezet Europa begon en dus was het een herdenking met toch wel een speciaal tintje.

Bekijk hier de hele reportage

Het gevaar van spoorlopen

Op of naast het spoor lopen. Het is levensgevaarlijk, daar wordt al langer voor gewaarschuwd. Maar desondanks blijven mensen het doen. In Venlo kon je ervaren hoe dat is, naast het spoor lopen op het moment dat er een trein voorbij raast.

Bekijk hier de hele reportage

Paardenbranche niet blij met nieuwe richtlijnen

Beginnende ruiters die over de grens een concours willen rijden, moeten flink in de buidel tasten. Want volgens de EU-richtlijnen moeten paarden die van Nederland naar Duitsland gaan een certificaat hebben, een goedkeuring van een dierenarts. Zo'n keuring kan oplopen tot 200 euro per keer dat je de grens over wil. In de Benelux hoef je hier niet voor te betalen, maar wie met zijn paard naar Duitsland wil, moet dokken en daar is de paardenbranche niet blij mee.

Bekijk hier de hele reportage

Opening Fortuna museum in Sittard

Dat Fortuna Sittard na de handhaving in de Eredivisie leeft in Sittard-Geleen is geen nieuws meer. Dat de club zich nu, net als vroeger Fortuna'54 dat kon, weer kan meten met Real Madrid is wel opvallend. Door de opening van het rijk gevulde Fortuna-museum kan elke fan, net als in Madrid, zijn club ineens op een hele speciale manier beleven. Ruim driehonderd attributen, video's, films en audioverhalen vertellen op een zeer toegankelijke manier de geschiedenis van Fortuna van 1954 tot nu. Ook de jeugd heeft al een plek verworven in het mooie museum.

Bekijk hier de hele reportage

Keert EHC terug naar de Hoofdklasse?

In het amateurvoetbal is het deze weken de tijd van de kampioenschappen. Vandaag is het de beurt aan EHC. De roemrijke club uit Hoensbroek werd in de eerste klasse kampioen en keert daarmee terug naar de Hoofdklasse. Dat gebeurde in een wedstrijd bij Wittenhorst uit Horst.

Bekijk hier de hele reportage

Aspergesteekmachine moet in de toekomst aspergestekers overbodig maken

Een aspergemachine die in de toekomst aspergestekers overbodig moet maken, is getest in Beringe. Met de proef moeten de laatste kinderziektes uit het apparaat worden gehaald. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

Bekijk hier de hele reportage

Tennisster Demi Schuurs kiest voor rust

Tennisster Demi Schuurs gaat de komende weken minimaal voor een kwartfinale-plaats in het dubbel-toernooi van Roland Garros. Dat is haar doel. De 25-jarige dubbel-specialist gooit haar voorbereiding radicaal om. De afgelopen jaren vloog ze van toernooi naar toernooi. Maar nu kiest ze voor rust, thuis bij haar vriendin Carmen. De twee wonen net samen in hartje Maastricht.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Wouter Nelissen.

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's