L1mburg Centraal: maagdenwijding in kathedraal Roermond

L1mburg Centraal: maagdenwijding in kathedraal Roermond

Een unicum voor het bisdom Roermond: twee vrouwen ontvangen in de Sint-Christoffelkathedraal de zogenaamde maagdenwijding. Hiermee laten ze zien dat ze hun roeping volgen en hun leven wijden aan het geloof, zonder dat ze toetreden tot een kloostergemeenschap.

Bij de kathedraal in Roermond is verslaggever Sjors Abeling:

Ritueel
Désirée van Breugel uit Schinnen en Hoy Lin Moo uit Maastricht betreden met gezonde spanning de Christoffelkathedraal in Roermond. Daar gaat het zaterdagavond gebeuren; hun maagdenwijding. Een kerkelijk ritueel dat nooit eerder in het bisdom Roermond werd uitgevoerd. Kort gezegd komt het erop neer dat ze hiermee het ja-woord geven aan Christus. "We willen ons leven delen met hem en in verbondenheid met hem. Omdat hij voor ons heel veel betekent", zegt Désirée. Hoy Min vult aan: "Ik voelde al jaren dat ik geroepen werd door Christus. En als hij roept laat hij je niet los."

Kerk onder druk
De Limburgse vrouwen brengen het totale aantal maagdenwijdingen van de Nederlandse bisdommen op acht. En dat in een tijd dat het geloof en de kerk onder druk staan. Beide vrouwen erkennen dat, maar het was geen reden om niet voor de wijding te kiezen. "Ik sluit mijn ogen niet voor hoe het geloof er nu voor staat", zegt Hoy Lin. "Maar er is altijd hoop en daar moeten we op vertrouwen."

'Knipoogjes'
Desirée heeft als schooljuf voor de klas gestaan en werkt nu als huishoudster bij de pastoor van Schinnen. Daarbij geeft ze schoolkinderen bijbelles. Ze voelde de roeping al veel langer. "Ik heb vaker knipoogjes van boven gekregen, van God, maar voelde me niet aangetrokken tot bijvoorbeeld het klooster. Met deze maagdenwijding kan ik me toch aan hem geven, zonder dat ik naar het klooster ga."

Verbondenheid
Hoy Lin werkt als arts in de verpleeghuizen. Haar werk volgt uit haar roeping. Dit is een volgende stap om goed te doen voor haar medemens, zo verklaart ze. Voor beide vrouwen verandert het leven na de wijding niet. Ze krijgen wel een speciale ring, maar hoeven bijvoorbeeld geen habijt te gaan dragen. "Wel merk ik dat van binnen de verbondeheid met Christus wordt versterkt door deze maagdenwijding", zegt Désirée.

De inwoonster van Schinnen is 53 jaar en de Maastrichte Hoy Lin 39. Beiden nog in een leeftijd waar verleidingen op de loer liggen. "Ik denk daar niet aan. Ik ben een mens, dus kan het gebeuren, maar ik ga hiervoor", aldus Hoy Lin. Die mening is ook Désiré toegedaan. "Dit is nu mijn keuze en ik ga hier ook helemaal voor."

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal

Ons Orkest - aflevering 1

Ons Orkest - aflevering 1

Limbourgeois: kunstenaars aan de slag met thema 'boom'

Limbourgeois: kunstenaars aan de slag met thema 'boom'

Venloop zondag 26 maart te zien op L1 TV

Venloop zondag 26 maart te zien op L1 TV

Weet wat je vergeet: praten over dementie

Weet wat je vergeet: praten over dementie

't Leste Waord van Lizette Colaris

't Leste Waord van Lizette Colaris

De Stemming: onvrede op het platteland

De Stemming: onvrede op het platteland

Programma's