L1mburg Centraal: Limburg snakt naar intercity richting Aken

L1mburg Centraal: Limburg snakt naar intercity richting Aken

Burgemeester Emile Roemer van Heerlen noemt het een kwestie van politieke wil om de intercityverbinding tussen Amsterdam, Heerlen en Aken eindelijk te realiseren.

Bij de overhandiging van een petitie vóór de intercity in de Tweede Kamer hield hij de aanwezige Tweede Kamerleden voor te laten zien 'wie eigenlijk de baas is', de politiek of de NS.

Voorbereidingen getroffen
Roemer wees er ook op dat het dossier al sinds 2003 speelt, dat de diverse kabinetten en de Tweede Kamer steeds voorstander zijn geweest en dat inmiddels al 100 miljoen is geïnvesteerd in het spoor om de verbinding mogelijk te maken. "Er is geen argument te verzinnen waarom het niet zou kunnen", aldus Roemer.

Onwil
Van de argumenten van de NS dat de intercity niet goed in te passen is in de dienstregeling met name boven Eindhoven en dat eerst nog eens goed naar de exploitatie moet worden gekeken, is de burgemeester van Heerlen niet onder de indruk. "Dat zijn reacties van mensen die gewoon niet willen", aldus Roemer. Hij noemde het wel een mogelijkheid om langzaam te beginnen met de uitbouw van de lijn. Eerst een aantal treinen per dag en later meer, zo zei hij. "Maar nu nee zeggen, dat kan echt niet meer."

Buitenland
Gedeputeerde Carla Brugman wees erop dat het niet alleen om de regio gaat maar ook om een goede verbinding met de rest van Duitsland, via Aken. "Bovendien willen we toch dat mensen minder gaan vliegen. En in Duitsland is alles klaar om van start te gaan", verklaarde de gedeputeerde. "In Duitsland waren ze het dossier al bijna vergeten. Tot ze beseften dat het aan Nederlandse kant nog steeds niet rond is."

Duitse afgevaardigden
Bij de overhandiging waren ook een vertegenwoordiger van de Duitse vervoersautoriteit, een lid uit Aken van het parlement van Noordrijn-Westfalen en een vertegenwoordiger van de regio Aken aanwezig.

Op maandag 25 november komt de intercityverbinding naar Aken aan de orde in een Tweede Kamercommissie over infrastructuur-projecten.

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's