L1mburg Centraal: laatste werkdag waarnemend gouverneur Remkes

L1mburg Centraal: laatste werkdag waarnemend gouverneur Remkes

Ruim zeven maanden was hij waarnemend gouverneur van Limburg. Dinsdag was de laatste werkdag van Johan Remkes in het provinciehuis. Remkes werd aangesteld na verschillende integriteitsaffaires in de provinciale politiek. Hij heeft onder andere een nieuw college van Gedeputeerde Staten aangesteld en een integriteitsmeldpunt ingesteld.

Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft het volste vertrouwen in zijn opvolger Emile Roemer. Die wordt woensdag in een extra vergadering van het Limburgs Parlement geïnstalleerd als nieuwe gouverneur.

In een afscheidsinterview met L1 zegt hij blij te zijn dat Roemer het stokje van hem overneemt. "Vanuit zijn persoonlijkheid kan hij zorgen voor de nodige rust en de nodige hygiëne in het Limburgs Parlement", aldus Remkes.

Omgangsvormen moeten beter
De vertrekkende waarnemend gouverneur vindt dat het Limburgs Parlement wat betreft omgangsvormen wel vooruitgang heeft geboekt. Maar dat tijdens de vergadering van ruim twee weken een aantal fracties helemaal niks aan zelfreflectie leek te hebben gedaan. Waardoor het in de ogen van Remkes uit de hand liep. "Ik was daarover inderdaad geïrriteerd. Zo horen de Staten van Limburg niet te functioneren. Ik miste ook politieke slimheid. De parlementaire omgangsvormen moeten echt verbeteren", aldus Remkes. Hij noemt in dat verband SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg een deel van het probleem.

Beter luisteren
Remkes vindt het dan wel weer positief dat heel wat fracties verontwaardigd waren over de gang van zaken in de bewuste vergadering. "Mijn boodschap aan het Limburgs Parlement zou zijn om beter naar elkaar te luisteren en op basis van feiten en niet van beelden te werk gaan. En ten tweede om meer rolvast te acteren en niet op de stoel van het provinciebestuur te gaan zitten", zo zegt Remkes.

Druk
In het afscheidsinterview met L1 stelt Remkes verder niet te ontkennen dat zijn dubbelrol van waarnemend gouverneur en informateur van een nieuw kabinet de nodige drukte in zijn agenda heeft opgeleverd. Maar dat zich in de praktijk nooit problemen hebben voorgedaan. "Was dit Haags verzoek aan het begin van mijn waarnemend gouverneurschap gekomen, dan had het niet gekund. In de eerste tien weken vormde ik noodgedwongen met steun van de directie een eenhoofdig bestuur. Nu waren er heel wat dingen op de rails gezet", aldus Remkes. Daarbij denkt hij met name aan het feit dat er sinds begin juli een nieuw provinciebestuur zit dat hij uiteindelijk zelf samenstelde omdat de partijen er zelf niet uitkwamen.

Fundament
Remkes ziet dat 'volwaardige en goed functionerende bestuur' als één van de belangrijkste zaken die hij achter laat. Het andere is een fundament voor een andere bestuurs- en parlementaire cultuur. Hij vertelt zondagavond te hebben gereflecteerd of hij zaken anders of beter had kunnen doen. Maar dat hem niks op het netvlies is gekomen.

Wie sjoen os Limburg is
"Deze Groninger is de afgelopen zeveneneenhalve maand geen Limburger geworden. Maar Maastricht is een fantastische stad en Limburg heeft veel sterke punten, zoals het landschap en de bedrijven. Wees daar zuinig op", zo is de boodschap van Remkes. Die zegt nog geregeld terug te kunnen komen. Hij heeft in ieder geval kaartjes voor de concerten van André Rieu op het Vrijthof volgend jaar. "Ik hoop dat die kunnen plaatsvinden."

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal

LVK-finale vervroegd naar 18 februari, mét publiek

LVK-finale vervroegd naar 18 februari, mét publiek

L1mburg Centraal - 27 januari 2022

L1mburg Centraal - 27 januari 2022

L1mburg Centraal: Paus kan niet meer rekenen op Limburgse bloemenzee

L1mburg Centraal: Paus kan niet meer rekenen op Limburgse bloemenzee

L1mburg Centraal: Robin Frijns start Formule E

L1mburg Centraal: Robin Frijns start Formule E

L1mburg Centraal: Heerlen gaat strijd aan tegen huisjesmelkers

L1mburg Centraal: Heerlen gaat strijd aan tegen huisjesmelkers

L1mburg Centraal: vrijdag ontknoping in zaak Nicky Verstappen

L1mburg Centraal: vrijdag ontknoping in zaak Nicky Verstappen

Logo 1Limburg

Tweede slachtoffer 'grindgooiers' A2: 'Het was een hagelbom'

Tweede slachtoffer 'grindgooiers' A2: 'Het was een hagelbom'

Het tweede slachtoffer dat zondagnacht in zijn auto werd getroffen door de inhoud van een bak grind zegt dat de 'daders op hun plek gezet moeten worden'. "Ik snap dat ze me niet dood willen, maar dit had veel slechter kunnen aflopen", laat de 25-jarige…

Programma's