L1mburg Centraal: corona-uitbraak in zorgcentrum Beukeloord Meerssen

L1mburg Centraal: corona-uitbraak in zorgcentrum Beukeloord Meerssen

De schrik zit er nog altijd goed in in Meerssen na de corona-uitbraak in een zorgcentrum. Bewoners van Beukeloord mogen nu weer één bezoeker per dag ontvangen. 

Afgelopen vrijdag gingen drie afdelingen en onder meer het restaurant op slot nadat er tien besmettingen met het coronavirus waren vastgesteld. Alle bewoners moesten op hun kamers blijven en ze werden allemaal getest. Inmiddels is één besmette bewoner overleden.

Als gevolg van deze besmettingen is besloten om het geplande Oktoberfeest dat op 20 oktober in het gemeenschapshuis plaats zou vinden, te schrappen.

Code
De bezoekers van de Stip waren allemaal gevaccineerd of hadden zich laten testen. Aan de deur werd gecontroleerd op de QR-code. Ook moesten de aanwezigen blijven zitten. Hoewel alles erop wijst dat de uitbraak in Beukeloord een gevolg is van de besmettingen tijdens de feestmiddag in de Stip, kan de GGD dat niet bevestigen. Bestuurslid Guido Biesmans van zorgkoepel Envida wil die link evenmin leggen.

Jef Conings, organisator van de seniorenmiddag zegt niet te weten wie de besmettingsbron van Beukeloord is. "Het kan ook zijn dat ze het bij de groenteboer of slager hebben opgelopen."

Zorgelijk
De situatie in Beukeloord, waar 51 senioren wonen, is volgens Envida zorgelijk. Er gelden strenge maatregelen. De besmette bewoners mogen geen bezoek ontvangen en voor de anderen geldt één bezoek per dag tussen 14:30 en 16:00u. In het gebouw moeten mondkapjes worden gedragen. Van dag tot dag wordt bekeken of de maatregelen versoepeld kunnen worden.

Volgens de dochter van de overleden bewoner van Beukeloord is corona haar vader fataal geworden. Envida kan dat niet bevestigen. Directeur verpleegzorg van Envida Guido Biesmans zegt wel dat vaccinatie tegen het coronavirus nooit betekent dat je voor 100 procent veilig bent. "Naarmate je ouder bent, neemt die bescherming af. Dus al is een bewoner gevaccineerd, hij of zij kan nog altijd ziek worden. Misschien niet zo heftig als voor de vaccinatie maar zelfs een milde vorm van covid kan voor iemand met een zeer zwakke gezondheid fataal worden."

Zorg onder druk
Volgens een medewerkster van Beukeloord, die lokale omroep Meer Vandaag sprak, zijn de meeste bewoners erg ziek. “De meeste mensen komen er wel bovenop, want ze zijn gevaccineerd", vertelt de medewerkster. Het is de eerste keer dat er corona in het verzorgingstehuis is vastgesteld. “Je kunt het vergelijken met een zware griep.”

Bestuurslid Biesmans van Envida laat weten dat de zorg voor de bewoners van Beukeloord door de corona-uitbraak onder druk staat. "We schalen de zorg af en medewerkers van andere instellingen komen helpen", vertelt hij. "We hebben het dringende advies gegeven om de 1,5 meter aan te houden. Als de situatie zo herhaalt, dan kan ik niet garanderen dat we eenzelfde situatie krijgen als vorig jaar." Of de zieke bewoners gevaccineerd zijn is nog niet bekend. "Voor zover ik weet is de vaccinatiegraad onder de bewoners groot."

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal

Limburg Doc: 30 jaar Verdrag van Maastricht

Limburg Doc: 30 jaar Verdrag van Maastricht

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 4

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 4

Muziekfabriek 2021: Ton Engels

Muziekfabriek 2021: Ton Engels

Limburg Doc: Aarden

Limburg Doc: Aarden

Limburg Doc: Jo Havenith, Toscane in Limburg

Limburg Doc: Jo Havenith, Toscane in Limburg

Route Regio: Inez op zoek naar de oorzaak van geheugenklachten

Route Regio: Inez op zoek naar de oorzaak van geheugenklachten

Logo 1Limburg

Drinkende en luierende ambtenaar uit Landgraaf ontslagen

Drinkende en luierende ambtenaar uit Landgraaf ontslagen

Een Landgraafse ambtenaar is volgens de bestuursrechter terecht ontslagen bij de gemeente vanwege luieren en alcoholgebruik onder werktijd. De man stond soms urenlang langs de weg in zijn bedrijfsauto, waar hij twee halve-literblikken opdronk.

Programma's