L1mburg Centraal - 9 oktober 2019

L1mburg Centraal - 9 oktober 2019

Voortvluchtige drugsbaron meldt zich, stille tocht voor Brunssums meisje, jongeren willen inspraak in seksuele voorlichting en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 9 oktober 2019:

Met de volgende onderwerpen:

Landgraafse topcrimineel geeft zich aan

Een drugsbaron oppakken ging nog nooit zo gemakkelijk voor de politie. De voortvluchtige Landgraafse topcrimineel John K. liep onlangs doodleuk het politiebureau in Maastricht binnen om zich aan te geven. John K moet ruim negen jaar de cel in, maar hij was al anderhalf jaar voortvluchtig. Maar er speelt meer. John K. werd namelijk ook al tien jaar in België gezocht. In 2009 werd hij in België tot 8 jaar veroordeeld, maar die straf verjaarde afgelopen zomer. Nu hoeft John K. alleen in Nederland nog straf uit te zitten.

Bekijk hier de hele reportage

De rolstoelfiets, een bakfiets met rolstoel

Je wil een stukje gaan fietsen met opa, maar dat is lastig, want opa zit in een rolstoel. Daar is nu een oplossing voor: de rolstoelfiets. Het is even simpel als geniaal. Het is een soort bakfiets, de rolstoel met opa zet je voorop. Degene met de sterkste benen fietst. De rolstoelfiets is nu beschikbaar via de Zonnebloem, de landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking.

Bekijk hier de hele reportage

Stille tocht voor Brunssums meisje

In Brunssum wordt vanavond stilgestaan bij de trieste dood van de vijfjarige Fthawft. Het jonge meisje kwam om het leven door brand in haar huis. Familie, vrienden en buurtbewoners lopen straks een stille tocht.

Bekijk hier de hele reportage

Jongeren willen inspraak in seksuele voorlichting

Seksuele voorlichting voor jongeren, die moet over meer gaan dan alleen voortplanting. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder honderden scholieren. Leerlingen zelf vinden het belangrijk om te spreken over bijvoorbeeld sexting, plezier in seks of wensen en grenzen. Daarnaast vinden jongeren het belangrijk dat seksuele voorlichting niet alleen in de onderbouw van de middelbare school wordt gegeven, maar ook op latere leeftijd, in de bovenbouw.

Bekijk hier de hele reportage

Speeddates voor werkzoekenden met beperking

Er is werk genoeg in Limburg, maar toch zijn er mensen die maar moeilijk aan de bak kunnen komen. Zo worden sollicitatiebrieven van mensen met een beperking nog te vaak opzij gelegd door werkgevers. Die zijn bang dat ze iemand aannemen die maar beperkt inzetbaar is of vaker ziekteverlof moet nemen. Maar in veel gevallen is die angst ongegrond. Daarom organiseerde de stichting Onbeperkt aan de Slag een speeddate waarin bedrijven kunnen kennismaken met sollicitanten met een beperking. In de hoop dat de vele vooroordelen weggenomen worden.

Bekijk hier de hele reportage

De Dag van de Kroket

Het is één van de bekendste snacks van ons land, de kroket. De één trekt hem het liefst uit de muur. De ander eet een kroketje het liefst op brood, met mosterd. Vandaag is het de landelijke Dag van de Kroket. Opvallend: we maken hem niet vaak zelf, terwijl het eigenlijk helemaal niet zo lastig is.

Bekijk hier de hele reportage

Sigarencollectie dreigt in rook op te gaan

Heemkundevereniging Beek is sinds vorige week trotse bezitter van archiefmateriaal van het voormalige Spronken Sigaren. Een grote en unieke collectie voor Beek, maar de heemkundevereniging vreest dat het materiaal vanwege ruimtegebrek verloren gaat.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's