L1mburg Centraal - 9 nov 2018

L1mburg Centraal - 9 nov 2018

Drugscontroles bij VDL Nedcar, Heerlens modellenbureau met wereldfaam, 10 jaar Amber Alert, Roermondse spotprenten uit de Eerste Wereldoorlog en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van vrijdag 9 november:

Met de volgende onderwerpen:

Nedcar-medewerkers onder invloed aan het werk

VDL NedCar heeft een probleem met medewerkers die onder invloed van alcohol of drugs aan het werk zijn. Bij een proef onder 300 werknemers bleek de helft onder invloed van alcohol of drugs. Dat blijkt uit een artikel in het personeelsblad van de autofabrikant. De directie erkent de problematiek en laat weten dat een betrapte medewerker sowieso één dag wordt geschorst.

Bekijk hier de hele reportage

Doodslag in de zaak Nicky Verstappen

Geen moord, maar doodslag in de zaak Nicky Verstappen. De raadkamer van de rechtbank heeft de juridische kwalificatie 'moord' geschrapt uit de tenlastelegging. Volgens de raadkamer kan voorbedachte rade niet worden bewezen in deze zaak. Brech komt binnenkort voor het eerst voor de rechter. De eerste zittingsdag staat op woensdag 12 december gepland.

Bekijk hier de hele reportage

Na 26 jaar op affiche eredivisie: VVV-Fortuna

De wedstrijd VVV-Fortuna staat morgen voor het eerst in 26 jaar weer op het affiche in de eredivisie. In 1992 wonnen de Sittardenaren met maar liefst 1-4. Met dit alles in het achterhoofd zijn de messen in ieder geval geslepen.

Bekijk hier de hele reportage

Tien jaar Amber Alert

De term Amber Alert is inmiddels helemaal ingeburgerd. Als iemand vermist is, wordt een Amber Alert uitgestuurd en miljoenen mensen ontvangen dan een opsporingsberichtje op hun telefoon. Zo'n 2 keer per jaar wordt een Amber Alert ingezet en een stuk of 20 keer per jaar wordt een zogenoemde Vermist Kind-melding gedaan. Dat Amber Alert is een uitvinding die is komen overwaaien vanuit Amerika, maar Frank Hoen uit Beek heeft het systeem hier gentroduceerd. Op de kop af 10 jaar geleden.

Bekijk hier de hele reportage

De pizzavlaai, geen pizza, geen vlaai

We kennen al de frikandelvlaai. En dus kon je erop wachten: nu is er ook de pizzavlaai. En waar de frikandelvlaai alleen rond de carnaval nog wel eens gegeten wordt door de echte fijnproevers, is het de vraag of de pizzavlaai straks echt gaat concurreren met de populaire rijste- en de kruimelvlaai. Wij vroegen het de kenners.

Bekijk hier de hele reportage

Heerlens modellenbureau behoort bij wereldtop

Lingerieliefhebbers en -kenners zaten vannacht voor de buis voor de jaarlijkse Victoria's Secret-show. In New York liepen de bekendste modellen over de catwalk in lingerie van het merk. Een van de modellen die meeliep was de Nederlandse Myrthe Bolt. Zij wordt vertegenwoordigd door bureaus in onder meer New York, Parijs, Milaan en Londen. Maar haar hoofdvertegenwoordiging, Heerlen. De plek waar het allemaal begon. Maar wat doet zo'n high end fashion modellenbureau in Heerlen of all places?

Bekijk hier de hele reportage

Roermondse spotprenten over Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog was de eerste moderne oorlog uit de geschiedenis. Nooit eerder zag de wereld tanks, bommenwerpers, gifgas en onderzeeërs. Dat leed greep de Roermondse tekenaar Louis Raemaekers indertijd erg aan. Met potlood en papier hekelde hij het oorlogsgeweld. Zijn spotprenten zorgden ervoor dat regeringen over de hele wereld gemobiliseerd werden om in actie te komen tegen de Duitsers. Nu - honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog - zijn de cartoons van Raemaekers nog steeds boeiend.

Bekijk hier de hele reportageMeer over Louis RaemakersMeer over Limburg en de Eerste Wereldoorlog

Presentatie: Sander Kleikers

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's